Руските сили атакуваха Украйна с крилати ракети и безпилотни летателни апарати и през тази нощ.

Това съобщи УНИАН.

Според официалния канал на украинските въоръжени сили в Телеграм в 03:11 ч. са регистрирани изстрелвания на крилати ракети "Калибр" от Черно море. Освен това е съобщено за заплаха от безпилотни летателни апарати в редица украински региони.

По-късно бе обявена тревога във Виницка, Черкаска, Кировоградска, Одеска и Запорожка област. По-рано в Кировоградска област бяха чути експлозии - от ВВС заявиха, че това е дело на противовъздушната отбрана.

Вечерта Оперативното командване "Юг" съобщи, че руските нашественици извършват ротация на ракетни установки в Черно море.

Към 17:00 ч. в бойна готовност оставаха два носителя на ракети земя-въздух с общ залп до 16 ракети "Калибър". Военните предупредиха за много висока степен на ракетна опасност.

Литва изпраща на Украйна ПВО-та NASAMS

Литва изпраща на Украйна ПВО-та NASAMS

Доставката идва до три месеца

Наталия Хуменюк, говорител на Южното оперативно командване на украинската армия, заяви в неделя, че напоследък руснаците използват управляеми въздушни бомби значително по-рядко.

"Те не са се отказали от бомбардировките с управляеми авиационни бомби, но очевидно те са по-малко. Преди бяха 3-4 пъти на ден, след това стигнаха до 2-3, а сега всъщност е по един случай на ден, като правило", цитират украинските агенции думите на Хуменюк. Най-вероятно това се дължи на факта, че руснаците преоборудват тези управляеми въздушни бомби от остарелите бомби.

Рано сутринта от Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че тази нощ руските военни са изпратили 17 дрона камикадзе, като 13 от тях са били свалени. Останалите не са достигнали своите цели. По предварителна информация няма загуби - израз, с който се посочва, макар и с уточнението, че информацията не е окончателна, че няма жертви и сериозни щети.