Русия не трябва да внася храни, като се има предвид нейния селскостопански потенциал. Това коментира председателят на руската управляваща партия "Единна Русия" и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Санкциите, които бяха въведени от отделни държави срещу Русия, ни заставиха да се ангажираме с развитието на собствения си агропромишлен комплекс, за което дори по принцип сме много благодарни на тези държави, защото ако не бяха тези санкции, то ние вероятно не бихме се занимавали толкова сериозно с нашето селско стопанство, а щяхме да продължим да купуваме храни от други страни, въпреки че това е погрешно за Русия, знаете нашите селскостопански възможности", изтъкна Медведев по време на кръгла маса с представители на партии от страни членки на АСЕАН.

По думите му по време на пандемията проблемът с продоволствената сигурност се е обострил. "Всички страни мислят преди всичко как да гарантират своята продоволствена сигурност", уверен е руският политик.

Медведев изрази и готовността на Русия да се справи с въпросите на продоволствената сигурност в рамките на сътрудничеството в Азиатско-Тихоокеанския регион.