Русия сигурно няма да може да изпълни договора си с Иран за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-300 след гласуваната преди два дни нова резолюция на ООН със санкции, които са налагат на Иран.

Този тип въоръжаване влиза в рамките на ограниченията, които СС на ООН наложи и разшири от предишни резолюции на Техеран.

Освен върху търговията с оръжие документът предвижда и ограничения във финансовото сътрудничество с Ислямската република, в това число сделки с ирански банки и застрахователни компании, както и инспекция на товарите.

Русия ще трябва да замрази договор за доставка, подписан през декември 2005 година, по който обаче до този момент няма направена доставка, пише БиБиСи.

Тази сутрин от разпространено съобщение на сайта на външното министерство на Русия става ясно, че в момента се разглежда и съгласува официалната позиция по въпроса.

Русия до този момент не достави оръжията на фона на натиск от страна на САЩ и Израел, които се опасяват, че те сериозно ще подобрят отбранителните способности на Иран.
Неуспехът на споразумението разочарова ислямското ръководство на Иран и се превърна в сериозен проблем за по-рано силните двустранни връзки с Русия.

От своя страна обаче министърът на външните работи Сергей Лавров, който в момента се намира на визита в Ташкент, коментира че С-300 е отбранително оръжие, а резолюцията налага санкции по отношение на настъпателното въоръжение.

Между Иран и Русия има подписан още един договор, който предизвиква нееднозначни реакции в международната общност - строителството на иранския АЕЦ в Бушер.

Днес Сергей Лавров потвърди позицията на Русия, че до август месец планът по строителството ще се осъществи. „Резолюцията не предвижда никакви спънки по съоръжения от такива тип, на основата на лека вода", каза Лавров.

Проектът по строителството на реакторите обаче също се бави изключително много и не веднъж Техеран е изразявал недоволството си от темповете. Русия обаче често е използвала именно този проект за политическо влияние върху Ислямската република.