Вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин в интервю за РБК говори за плановете за възстановяване на Мариупол. Руската служба на Би Би Си представя най-важното от неговите изказвания.

Според Хуснулин на мястото на стоманодобивния завод "Азовстал" ще отвори врати "технопарк" (какво означава това, вицепремиерът не уточни). Историческите сгради в центъра на града ще бъдат възстановени, ако са частично разрушени. До 2025 г. се очаква населението на града да нарасне до 350 хиляди души.

Строителството на първите жилищни и социални обекти ще приключи до септември.

Ще се подмени изцяло инженерната инфраструктура, ще се създадат нови транспортни възли, включително и и железопътни

"Всичко, което можем да възстановим, ще възстановим. Всичко, което не можем да възстановим, ще построим", каза вицепремиерът по-рано на среща с президента на Русия.

Хуснулин уточни, че отпускането на средства за възстановяване на териториите на самопровъзгласилите се "републики" в Донбас ще стане без намаляване на разходите за развитие на руските региони.

Според украинските местни власти на Мариупол, след два месеца ожесточени боеве са били унищожени на 90% от сградите в града. В него са останали да живеят около 150 хиляди души. Все още не всички жители имат ток, вода и газ. Някои хора все още живеят в мазетата и готвят на огън пред сградите. Преди войната в Мариупол живяха над 400 хиляди души. Градът беше най-големият индустриален и транспортен център в Южна Украйна, след отцепването на Донецк и Луганск.

Директор на "Азовстал": Русия е откраднала стомана за 600 млн. долара

Директор на "Азовстал": Русия е откраднала стомана за 600 млн. долара

Компанията ще съди Русия