Русия ще бъде принудена да предприеме подходящи мерки, ако Молдова се присъедини към антируските санкции на ЕС. Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По-рано вицепремиерът и министър на външните работи и европейската интеграция на Молдова Нику Попеску обяви, че Кишинев планира в близко бъдеще да се присъедини към допълнителните ограничителни мерки, наложени от ЕС на редица руски граждани.

"Както знаете, подобни стъпки от страна на ЕС не останаха без отговор от наша страна. Ако и когато Кишинев се присъедини към тези санкции, ще бъдем принудени да предприемем подходящи ответни мерки срещу молдовската страна. Бих искала да подчертая че това няма да е наш избор, а по-скоро ще бъде отговор на неприятелски действия", подчерта руският дипломат.

По повод изявлението на Попеску, Захарова посочи, че очевидно става дума за предстоящото присъединяване на Кишинев към т.нар. План за действие на ЕС за правата на човека и демокрацията, одобрен от Съвета на ЕС през декември 2020 г.

Русия подготвила 10-годишна стратегия за дестабилизация на Молдова

Русия подготвила 10-годишна стратегия за дестабилизация на Молдова

Секретен документ от 2021 г. разкрива целите на Москва

"И още в началото на март , в изявления на върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, присъединяването на Молдова към част от тези решения за санкции се представя като свършен факт. Удивително, нали? Тя е суверенна държава, но решенията са взети вместо нея и обявени, въпреки че самата тя дори още не е взела никакво решение", отбеляза Захарова.

"Бих искала да разбера дали ЕС поставя каруцата пред коня, или официален Кишинев се бави с формализиране на решенията, взети вместо него в Брюксел. Това е въпрос, на който вероятно самите граждани на Молдова биха искали да чуят отговора", допълни тя.

Според Захарова е трудно да не се забележи как в стремежа си да получат подкрепата на своите западни посредници, молдовските власти продължават да проявяват особено усърдие в усъвършенстването на своя русофобски дневен ред, а не се ограничават само до присъединяване към антируските санкции на ЕС.

Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Според военния министър няма непосредствена военна опасност

Тя подчерта, че Русия винаги е гледала на молдовския народ като на приятелски настроен. "Ние сме свързани от много неща в исторически, както и в съвременен контекст: икономика, бизнес, хуманитарни въпроси, семейни връзки. Днес Кишинев и неговите западни манипулатори се опитват изкуствено да унищожат всичко това", изтъкна Захарова.

Тя увери, че Русия винаги е била за запазването и взаимноизгодното развитие на многостранните връзки, обогатяващи двете страни и народите им.