Русия настоя да се прекъсне "порочния кръг" срещу Северна Корея, твърдейки, че твърдите американски реакции спрямо ядрените опити на Пхенян повишават напрежението на Корейския полуостров, съобщава "Франс прес".

"Ние предлагаме да се гледа на положението многоизмерно, за да се прекъсне порочния кръг на напрежението", коментира руският заместник-министър на външните работи Игор Моргулов в интервю за японска медия.

САЩ не изключва военни действия срещу Северна Корея

САЩ не изключва военни действия срещу Северна Корея

Тилърсън обяви, че тази "опция е на масата"

Той допълва, че в момента "в отговор на севернокорейските "експерименти" с ядрени ракети, САЩ и техните съюзници предприемат стъпки за засилване на ученията и други военни дейности, което от своя страна тласка Пхенян към нови провокативни действия".

Коментарите на високопоставения руски правителствен служител дойдоха, след като американският държавен секретар Рекс Тилърсън, говорейки в южнокорейската столица Сеул, заяви, че военни действия на САЩ били "опция на масата", след като настоя, че са се провалили провежданите от 20 години политики за възпирането и премахването на ядрените способности на Северна Корея.

Северна Корея отдавна има амбицията да бъде призната за ядрена сила и проведе последните си изпитания на балистични ракети по-рано този месец.

Русия, която има обща граница със съюзника си от съветската епоха Северна Корея, иска да гарантира "решение на проблемите на Корейския полуостров чрез мирни дипломатически и политически средства", подчерта Моргулов.

Дипломатът добави, че ситуацията "предизвиква сериозно безпокойство" и настоя за "създаването на надежден мирен механизъм, който ще създаде надеждни гаранции за сигурност за всички страни в региона без изключение".

По-рано руската държавна агенция РИА "Новости" цитира източник от руското външно министерство да казва, че "ние не виждаме алтернатива на политическото и дипломатическото решение" относно Северна Корея.

Това беше в отговор на коментар пред CNN на американския посланик в ООН Ники Хейли, че САЩ "бяха там, правиха това" с шестстранните преговори за Северна Корея.

Преговорите, които са в застой от 2009 г., целяха да ограничат програмата за ядрени оръжия на Северна Корея, като техен домакин беше Китай и включваха Южна Корея, САЩ, Русия и Япония.