Русия разполага с информация, че САЩ се опитват да установят контакти с противници на сегашните афганистански власти (талибаните- бел.ред.) и тайно спонсорират "Ислямска държава с тази цел. Това съобщи Замир Кабулов, специален представител на руския президент за Афганистан, директор на втори азиатски отдел на руското външно министерство, цитиран от руския вестник "Известия". Нито той, нито изданието обаче представят доказателства, подктрепящи това твърдение.

"Да, има такива данни, те го правят не за добро, а за вреда, защото наистина искат да отмъстят за срамното си военно-политическо поражение в Афганистан. И като отмъщение те правят всичко, за да не се установи мир в тази многострадална земя ", каза Кабулов в ефира на телевизионния канал "Россия 24".

Талибаните затварят салоните за красота в Афганистан

Талибаните затварят салоните за красота в Афганистан

На жените се забранява и да работят в търговски центрове

"Най-лошото е, че в допълнение към контактите с въоръжената опозиция в Афганистан, англосаксонците скрито спонсорират "Ислямска държава", която е настроена срещу стабилността не само на нашите централноазиатски партньори, другите съседи на Афганистан, но и на сигурността на Русия", отбеляза специалният представител на президента.

В средата на октомври 2022 г., руският президент Владимир Путин обяви необходимостта от работа с настоящите власти на Афганистан и координиране на действията в тази посока. Руският държавен глава тогава подчерта, че западните разузнавателни служби от САЩ и Великобритания насърчават формирования в Афганистан, които се противопоставят на талибаните. Но дори и при тези условия Русия поддържа необходимото ниво на контакти с талибаните, които са на власт в страната.

Президентът посочи, че е в интерес на правителствата на азиатските страни да не допуснат повторение на гражданската война в Афганистан.

Талибаните покриха лицата и на манекените по магазините

Талибаните покриха лицата и на манекените по магазините

Това е един от символите на пуританското управление на талибаните над Афганистан