Американските военновъздушни сили преди няколко дни са бомбардирали жилищни квартали в град Хамам ал Алил, който се намира в близост до иракския град Мосул.

Пострадали са цивилни жители, а също така е била ударена джамия. Това обяви началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб Сергей Рудской, цитиран от руски медии.

"Съединените щати продължават да нанасят ракетни и бомбени удари по жилищни квартали както в Мосул, така и в други населени места в иракската провинция Ниневия. На 26 октомври самолети от ВВС на САЩ нанесоха удари по жилищни квартали в централните части на град Хамам ал Алил, разположен на 20 км югоизточно от Мосул", уточни руският генерал.

По думите на Рудской, на 31 октомври масирана бомбардировка е била извършена в гъсто населените квартали Базвая и Гогиели, които са разположени съответно на 14 и 9 км от Мосул.

"Навлизането на иракските правителствени войски в населеното място Гогиели, което е предградие на Мосул, бе предшествано от значителни разрушения в жилищния район в резултат на удари от страна на коалицията", добави представителят на руския Генерален щаб.

Иракската армия заедно с кюрдските бойци пешмерга и с подкрепата на оглавяваната от САЩ коалиция от 17 октомври провежда операция за освобождаването на Мосул от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), които го контролират от лятото на 2014 г.