Терористите са планирали да организират провокация с използването на химическо оръжие в източната част на зоната за деескалация в Идлиб. Това обявиха от Руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия, цитирани от руските медии.

Отбелязва се, е "неопровержими" доказателства за това са били получени вчера в хода на атаката на сирийските войски срещу бойците от екстремистката групировка "Хаят Тахрир ал Шам".

"За да предотвратят настъплението на сирийските правителствени сили в западните квартали на град Саракеб и впоследствие да ги обвинят в използване на химическо оръжие, на 2 март през нощта група терористи от около 15 души предприе опит да взриви фугасни боеприпаси заедно с резервоари, натъпкани с отровни химически вещества", твърдят от Руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия.

Според центъра терористите нарушили херметичността на един от резервоарите и са допуснали изтичане а химически вещества.

"Терористите получиха тежко химическо натравяне, след като не успяха да осъществят взрив на боеприпасите и да извършат провокация", добавиха от центъра.

Руснаците също така подчертаха, че военните разполагали с всички данни, потвърждаващи инцидента, като те щели да бъдат публикувани в близко бъдеще.

Ситуацията в Идлиб ескалира, след като на 27 февруари терористите от "Хаят Тахрир ал Шам" предприеха пълномащабно настъпление срещу позиции на сирийските правителствени сили. Армията на Сирия отвърна на огъня.

По-рано през деня Руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия обяви, че "Белите каски" били приключили със заснемането на постановъчна провокация, след като били доставили 400 литра химически агент на мястото.