Властите в Украйна блокират навлизането в открито море на 70 чуждестранни кораба от 16 държави. Това заяви по време на брифинг в петък Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация, цитиран от "Интерфакс".

"В шест пристанища (Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни) остават блокирани 70 чуждестранни кораба от 16 държави. Заплахата от обстрел и висока опасност от мини, създадени от официален Киев, не позволяват на корабите да излизат свободно в открито море ", каза Мизинцев.

11 български моряци остават на борда на кораба "Рожен" в района на Черноморск

11 български моряци остават на борда на кораба "Рожен" в района на Черноморск

Там не се водят бойни действия

Според него руските въоръжени сили са създали необходимите условия за функционирането на два морски хуманитарни коридора, които са безопасни пътища за движение на кораби. 

Освен това, подчерта Мизинцев, Руската федерация допринася за усилията на ООН за организиране на хуманитарен коридор за износ на селскостопанска продукция от територията на Украйна.

Той припомни, че на 30 юни в знак на добра воля дислоцираният там гарнизон на Въоръжените сили на Русия бе изтеглен от Змийския остров. "Това напълно изобличава всички спекулации на Киев за невъзможността за износ на зърно поради контрола на Русия върху северозападната част на Черно море", каза Мизинцев.

Според него киевските власти продължават по всякакъв начин да избягват взаимодействието с представители на чужди държави и корабни компании при решаването на въпроса за осигуряване на безопасното излизане на блокираните кораби до сборните райони.

"Украинската страна продължава да избягва разчистването на черноморското крайбрежие в близост до бреговете му, включително крайбрежните води. В същото време съществува опасност за корабоплаването и щети на пристанищната инфраструктура от дрейфа на украински мини, откъснати от котва по крайбрежието на черноморските държави", каза Мизинцев.

Украйна е унищожила руски кораб, превозващ оръжия, в Черно море

Украйна е унищожила руски кораб, превозващ оръжия, в Черно море

Първи успех на Киев при използването на ракети "Харпун" срещу руските ВМС

Той отбеляза, че Руската федерация "предприема целия набор от мерки за осигуряване на безопасността на гражданското корабоплаване във водите на Черно и Азовско море".