Руският следствен комитет обяви, че са предявени обвинения на всички 30 активисти на „Грийнпийс" в пиратство и нападение на нефтената платформа на „Газпром" „Приразломная", съобщиха на страницата на комитета.

Нито един от обвинените не се призна за виновен.

Член 227 от Наказателния кодекс на Русия при такива престъпления посочва, че наказанието е лишаване от свобода от 10 до 15 години както и глоба до 500 хиляди рубли.

Припомняме, руските власти арестуваха 30 активисти на организацията и задържаха кораба им Arctic Sunrise след като двама се опитаха да се качат на платформа на „Газпром" в рамките на протест срещу сондирането в Арктика.

Преди няколко дни съдът в Мурманск реши 22-ма от 30-те задържани активисти на „Грийнпийс" на кораба Arctic Sunrise да бъдат оставени в ареста за два месеца, а на останалите да бъде удължено задържането със 72 часа.

Корабът беше задържан в Печорско море преди две седмици.

От „Грийнпийс" обявиха, че руските власти държат 30 активисти, също така, че има 18 различни националности на борда на кораба, включително шестима британци, четирима руснаци, двама холандци, двама новозеландци.