Министерството на външните работи на Русия обвини САЩ и техните съюзници от НАТО, че обсъждат по какъв начин да въоръжат опозицията във Венецуела и твърди, че Вашингтон е разположил специални части и техника близо до южноамериканската страна, съобщава "Ройтерс".

Москва се позовава на неуточнена информация в подкрепа на твърдението си за плановете за въоръжаване на венецуелската опозиция, но не каза каква е била тази информация, нито я представи.

Китай предупреди срещу насилствената доставка на помощ за Венецуела

Китай предупреди срещу насилствената доставка на помощ за Венецуела

Разбира се, има предвид действията на САЩ и Хуан Гуайдо

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изтъкна, че американският конвой с хуманитарна помощ за Венецуела можел да провокира сблъсъци и да създаде предлог за насилствено сваляне от власт на президента Николас Мадуро, който е верен съюзник на Русия.

Захарова също така подчерта, че в тази история можело да се "проследи украинска следа". 

Според нея американски компании и техните съюзници от НАТО "работят по въпроса за придобиването на голяма партида оръжия в една от източноевропейските страни" за последващо прехвърляне на венецуелските опозиционни сили.

Мадуро затвори границата на Венецуела с Бразилия

Мадуро затвори границата на Венецуела с Бразилия

Обмисля да затвори и границата с Колумбия

"Става дума за образци и аналози на картечници с голям калибър, ръчни и автоматични гранатомети, преносими системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси за стрелково и артилерийско въоръжение с различно предназначение", добави тя.

Захарова отбелязала, че доставката на товара до Венецуела е планирано да се осъществи в началото на март на няколко партиди на територията на съседна страна.

Според нея за осъществяването на доставката щели да бъдат включени транспортни самолети на международна спедиторска компания.

Каракас към опозицията: Марионетно правителство във Венецуела само през трупа ни

Каракас към опозицията: Марионетно правителство във Венецуела само през трупа ни

Армията на Венецуела остава "покорна и подчинена" на президента Николас Мадуро

"За съжаление, не е изненадващо, че украинската следа може да бъде проследена и в тази грозна история, по-специално, както разбираме, ще бъде замесено държавното предприятие" Антонов", твърди още говорителката на руското външно ведомство.

По-рано Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, подписа първия си "президентски указ" за разрешаване доставката на хуманитарна помощ за страната.

Захарова заклейми като "шантаж" призива на Тръмп към военните във Венецуела

Захарова заклейми като "шантаж" призива на Тръмп към военните във Венецуела

Тръмп ги призова да се откажат от Мадуро и да подкрепят Гуайдо