Китай предупреди срещу насилствената доставка на хуманитарна помощ за Венецуела, след като венецуелският президент Николас Мадуро обяви затварянето на границата на страната си с Бразилия, съобщават световните информационни агенции.

Мадуро затвори границата на Венецуела с Бразилия

Мадуро затвори границата на Венецуела с Бразилия

Обмисля да затвори и границата с Колумбия

"Ако т. нар. хуманитарна помощ бъде внесена насилствено във Венецуела, а след това ако това предизвика насилие и сблъсъци, това ще има сериозни последствия. Това не е нещо, което някой иска да види", настоя говорителят на китайското външно министерство на пресконференция, докато опозицията във Венецуела планира този уикенд да събере американската помощ, струпана на границата с Колумбия.

Гуайдо и Швейцария не се разбраха за активите на Венецуела

Гуайдо и Швейцария не се разбраха за активите на Венецуела

От швейцарското външно министерство отричат да са разговаряли с Гуайдо

"Китай се противопоставя на военна намеса във Венецуела, противопоставя се и на всякакви действия, предизвикващи напрежение или дори безредици", добави говорителят на китайското външно ведомство.

Южноамериканската страна се подготвя за потенциален конфликт на границата тази събота, след като лидерът на опозицията и самопровъзгласил се за временен президент Хуан Гуайдо се зарича да внесе помощта в страната въпреки предупрежденията на Мадуро, че този ход е фронт за военна намеса от страна на САЩ.