Контролът върху ситуацията в атомната електроцентрала в Чернобил сега се осъществява съвместно от руски военни, украински специалисти и националната гвардия (на Украйна). Това каза в сряда на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС

"В момента контролът върху ситуацията в атомната електроцентрала в Чернобил се осъществява съвместно от руски военни, украински специалисти, цивилен персонал на централата и националната гвардия на тази страна", каза Захарова.

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Водят се тежки сражения

Захарова подчерта, че изявленията от украинска страна за предполагаемото 20-кратно увеличение на нивото на радиация в атомната електроцентрала в Чернобил не са верни.

Украинските власти обаче заявяват, че не знаят какви са нивата на радиация в атомната електроцентрала в Чернобил, тъй като нямат представа какво се случва там, откакто тя беше завзета от руски войски, каза в сряда министърът на енергетиката на Украйна Херман Халущенко.

Захарова допълни, че Запорожката АЕЦ също работи нормално, а обстановката в град Енергодар според нея "е спокойна". "Действията на руските военни в тази опасна ситуация бяха продиктувани от необходимостта да се предотврати ядрена провокация от украинските националисти, които очевидно няма какво да губят. Всъщност те бяха обучени за това. Ето защо руските военни поеха контрола върху ядрените енергийни съоръжения на Украйна", обясни тя.

Русия предприема всички необходими мерки, за да гарантира безопасността на ядрените съоръжения в Украйна, подчерта дипломатът.

"Като собственик на развита ядрена индустрия, Русия е напълно наясно с потенциалните рискове за ядрената инфраструктура и прави всичко по силите си, за да гарантира безопасността на ядрените съоръжения на Украйна", каза тя.

По-рано МААЕ съобщи, че Украйна е уведомила агенцията за загубата на контрол над атомната електроцентрала в Чернобил, която беше окупирана от руски войски, както и за прехвърлянето на територия около Запорожската атомна електроцентрала под техен контрол.

Украинският министър на енергетиката каза, че Украйна също така няма контрол върху случващото се в окупираната атомна електроцентрала в Запорожие, където според него са разположени 400 руски войници.