Руското външно разузнаване обяви, че САЩ играят ключова роля в събитията в Беларус.

"Събитията в Беларус ясно показват западна следа. Протестните действия от самото начало са добре организирани и координирани от чужбина... Според информацията, с която разполага службата за външно разузнаване (на Русия), САЩ играят ключова роля в текущите събития в Беларус", изтъква директорът на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.

ЕС не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус

ЕС не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус

Борел обяви пред ЕП, че президентските избори на 9 август са фалшифицирани

САЩ са влели около 20 млн. долара за протести в Беларус през 2019-2020 г. чрез неправителствени организации и увеличиха своето спонсорство на беларуски антиправителствени сили от началото на демонстрациите, се казва в изявлението на руското разузнаване. 

Наришкин също така обвини САЩ, че защитават лидера на опозицията в Беларус Светлана Тихановска, като Вашингтон бил взел бившата кандидатка за президент и други активисти "твърдо под крилото си".

Тихановская, 38-годишна бивша учителка и преводачка от английски език, а отскоро и майка на пълен работен ден, се кандидатира за президент след като съпругът ѝ, популярния видео блогър Сергей Тихановски, беше вкаран в затвора.

Кампанията ѝ се оказа изненадващ успех и тя претендира за победа над дългогодишния лидер Александър Лукашенко в оспорени избори.

Масовите антиправителствени протести продължават в Минск и други градове в Беларус вече повече от месец, след като опозицията и нейните поддръжници не са съгласни с официалните резултати от изборите на 9 август, в които президентът Александър Лукашенко беше преизбран за шести мандат.

Посланикът на Русия в Минск подари на Лукашенко карта с Беларус в състава на Руската империя

Посланикът на Русия в Минск подари на Лукашенко карта с Беларус в състава на Руската империя

По случай рождения му ден...