Посланикът на Русия в Беларус Дмитрий Мезенцев подари на Беларуският лидер Александър Лукашенко по случай рождения му ден книга с карти на беларуските губернии като част от Руската империя, предаде агенция Белта.

Книгата включва топографски карти на губерниите Витебска, Гродненска, Минска и Могилевска. Това е първият екземпляр от факсимилно издание от 1866 г.

"Това е още едно потвърждение за справедливостта на границите на Беларус, по-точно отговор на всички, които смятат нещо друго", заяви Мезенцев, връчвайки подаръка на Лукашенко.

Напомнянето за принадлежността на Беларус към Руската империя в миналото идва на фона на безпрецедентен натиск от страна на Кремъл за създаване на "съюзна държава" с Беларус, което де факто би било поглъщане на беларуската държава от Русия. Лукашенко нееднократно отклоняваше аспирациите на Москва, но при нестихващите протести срещу неговото управление демонстрира готовност за сближаване с Кремъл.

Натискът за създаване на съюзна държава предизвика остра реакция и протести в беларуското общество.

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

Четвърти протест за две седмици…

През последните две години Лукашенко лавираше под натиска на Москва. Той нееднократно отправяше предупреждения, че "руснаците се държат варварски" и третират беларусите "като васали", както и че "може да разкъсат страната като Украйна".