Руското министерство на вътрешните работи обяви в петък за издирване признатия за чужд агент писател Борис Акунин (Григорий Чхартишвили). 

Съобщението бе публикувано в базата данни за търсене на министерството, съобщава "Интерфакс".

В него се казва, че Григорий Шалвович Чхартишвили, роден през 1956 г., се издирва по член от Наказателния кодекс.

Припомняме, че на 18 декември Следственият комитет обяви образуването на наказателно дело срещу Акунин. Той е заподозрян в публично оправдаване на тероризма и публично разпространение на умишлено невярна информация за действията на въоръжените сили (чл. 205.2, чл. 207.3 от Наказателния кодекс).

Борис Акунин вече е и чуждестранен агент за Русия

Борис Акунин вече е и чуждестранен агент за Русия

След като бе включен и в списъка на терористите и екстремистите

На 13 януари Акунин вече бе включен в списъка с "чуждестранни агенти" на Руската федерация.

Писателят напусна Русия още през 2014 година, след анексирането на Крим, като още тогава се изказваше неласкаво за руските власти. Негова е репликата - "имам усещането, че страната ми е окупирана от врага". След началото на инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. Акунин обяви началото на нова и страшна епоха и от Великобритания заедно с други съмишленици създаде фонд за подкрепа на Украйна наречен "Истинската Русия".

"Аз до самия край не можех да повярвам, че Путин ще започне тази абсурдна война. И сгреших. Винаги съм вярвал, че в крайна сметка ще победи разума - и сгреших. Победи безумието."

Акунин: Само руснаците могат да свалят Путин

Акунин: Само руснаците могат да свалят Путин

Падането на кремълския автократ е неизбежно. Но това може да стане само с революция, водена от народа