Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин - петролният цар Игор Сечин, похвали ръководството на Китай и иронично отбеляза, че Тайван ще се върне в "родния си пристан" навреме, съобщава "Ройтерс".

Ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" заяви и че позицията на Саудитска Арабия на световния петролен пазар е "разумна" и се основава на анализ на търсенето и предлагането на нефт.

Русия се насочи към изграждане на по-тесни връзки с Азия, особено с жадния за енергия Китай, в опит да компенсира санкциите на Запада, наложени на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

На международен икономически форум в Баку Сечин посочи, че решенията, взети на неотдавнашния конгрес на Китайската комунистическа партия, ще осигурят ново ниво на развитие на страната.

Китай не обещава, че няма да нападне Тайван

Китай не обещава, че няма да нападне Тайван

Пекин си запазва правото да избере средствата за окончателно обединение с острова

"Изключително уважавана е позицията на ръководството на Китай, което спокойно и открито, без фалшиви предпоставки, излага позициите си дори по най-трудните въпроси, като проблема с Тайван, който в това отношение може да се оцени като малко преувеличен", подчерта той.

По негови думи опитите на САЩ да създадат своя собствена сложна индустрия за микрочипове показват, че "завръщането на Тайван в родния му пристан" върви "по график".

Сечин съобщи и че "Роснефт" е прехвърлила 700 милиона долара дивиденти за второто полугодие на 2021 г. в специални сметки за Би Пи (BP), която, по негови думи остава акционер в "сянка" на "Роснефт" въпреки решението да напусне компанията след началото "специалната военна операция" в Украйна.

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Пекин обаче предпочита мирното обединение