Руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко обяснява, че се очаква Белград да подпише пакт за свободна търговия с ръководения от Москва Евразийски икономически съюз - ЕИС на 25 октомври, съобщава "Радио свободна Европа".

"Това е значимо събитие", коментира посланикът и допълва, че влизането на Сърбия в търговската зона ще означава "напълно нов етап на присъствие в Евразия, навлизане на пазар с капацитет от над 182 милиона потребители и комбиниран БВП от над 1,9 трилиона долара."

Създаден през 2015 г., ЕИС включва Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан като членове. Дългогодишен съюзник на Москва - Сърбия, се стреми към членство в ЕС и добри отношения със САЩ.

Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово

Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово

Джон Болтън не е уточнявал дали страната му ще подкрепи

В същото време, сръбският президент Александър Вучич се срещна с американския държавен секретар Майк Помпео в Ню Йорк на 20 август.

Помпео "насърчи Сърбия да се съсредоточи върху стратегическата си цел (интеграция в ЕС) чрез ускоряване на вътрешните реформи и възобновяване на преговорите с Косово", основани на "взаимно признаване", коментира говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус.

Както на Косово, така и на Сърбия е казано, че трябва да разрешат различията си, за да постигнат напредък към потенциално членство в 28-членния ЕС.

"След години на застой дойде време най-накрая да се сложи край на конфликтите от 90-те години и да се осигури сигурно и проспериращо бъдеще за хората на Косово и Сърбия", заявиха правителствата на Великобритания, Франция, Германия, Италия и САЩ в изявление, публикувано на 13 август.

Помпео и Вучич също обсъдиха "визия за стабилен, сигурен и проспериращ регион на Западните Балкани", допълва Ортаг.

Военно-политическата обстановка по западните граници на Русия оставала напрегната

Военно-политическата обстановка по западните граници на Русия оставала напрегната

Русия прилагала набор от мерки за неутрализиране на възникващите заплахи