Финландската държавна медия Yle съобщава, че руските военни бази в близост до границата с Финландия са почти празни, тъй като Русия е прехвърлила личния състав и техника за войната в Украйна. Това става ясно от от информация от разузнаването, предоставена на Yle

След присъединяването на Финландия към НАТО Москва заплаши със сериозни последици и обеща да увеличи военното си присъствие край границата. Въпреки това, в момента военните бази там са по-слабо окомплектовани в сравнение с преди година.

Източникът от разузнаването споделя, че "средно 80% от техниката и войниците са били прехвърлени за войната срещу Украйна". Yle е получила сателитни снимки на руските бази, които според тях потвърждават тези твърдения.

Някои западни лидери, като президентът на САЩ Джо Байдън, високопоставен военен служител на Германия и министърът на отбраната на Дания, изразиха загриженост, че по-дългосрочните планове на Русия може да включват и нападение срещу НАТО.

В края на миналата година самият руски президент Владимир Путин отхвърли идеята за нападение срещу НАТО като глупост. Кремъл обаче предупреди, че конфликтът между Русия и Алианса би бил неизбежен, ако европейските страни членки изпратят войски да се сражават в Украйна.

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Шефът на финландската армия призова за единство