Руски съд осъди Ксения Карелина, която има двойно руско и американско гражданство на 12 години затвор в четвъртък, след като я призна за виновна за държавна измяна за дарение на пари за благотворителна организация в подкрепа на Украйна, предава "Ройтерс".

Жителката на Лос Анджелис, спа работник по професия, се призна за виновна на закрития процес в уралския град Екатеринбург, където делото й беше разгледано от същия съд, който осъди репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович за шпионаж през юли.

Съдът каза, че следователите са установили, че на 24 февруари 2022 г. - първия ден от руската инвазия в Украйна - Карелина е "прехвърлила средства в интерес на украинска организация, които впоследствие са били използвани за закупуване на тактическа медицина, оборудване, средства на поражение и боеприпаси от въоръжените сили на Украйна".

Руската прокуратура иска 15 години затвор за 50 долара дарение за Украйна

Руската прокуратура иска 15 години затвор за 50 долара дарение за Украйна

Присъдата ще бъде произнесена на 15 август

Нейните поддръжници казват, че тя е дарила 51,80 долара на "Razom for Ukraine", базирана в Ню Йорк благотворителна организация, която предоставя хуманитарна помощ на деца и възрастни хора в Украйна. Благотворителната организация отрече да предоставя военна подкрепа на Киев.

33-годишната Карелина се появи в съда в четвъртък в бял суичър и сини дънки, седнала спокойно в стъклена клетка на съдебната зала.

Тя не беше включена в голяма размяна на затворници между Русия и Запада преди две седмици, която освободи Гершкович, но нейният адвокат Михаил Мушаилов каза, че тя се надява да бъде включена в бъдеща размяна .

Карелина е родена в Русия и емигрира в Съединените щати през 2012 г. чрез програма за работа и обучение, като получава американско гражданство през 2021 г. Тя беше арестувана от службата за сигурност на ФСБ, след като отлетя за Русия, за да посети семейството си в Екатеринбург в началото на годината.

Канадец, бивш служител на ООН, задържан в Швейцария за шпионаж

Канадец, бивш служител на ООН, задържан в Швейцария за шпионаж

Предполага се, че той е работил за Китай