Московски съд осъди френския изследовател Лоран Винатие на три години затвор за нарушаване на руските закони за "чуждестранните агенти", съобщава "Ройтерс".

48-годишният Винатие е един от няколкото граждани на западни страни, които са обвинени по руските закони за сигурност в момент на напрегната конфронтация между Москва и Запада заради войната в Украйна. Съдията пренебрегна молбата на защитата да му наложи глоба, вместо да го лиши от свобода.

В реч пред съда, преди да бъде осъден, Винатие заяви, че обича Русия, извини се за нарушаването на закона и дори рецитира стих от руския поет Александър Пушкин.

Дългогодишен изследовател на бившия Съветски съюз, той беше арестуван през юни от службата за сигурност ФСБ и обвинен, че не се е регистрирал като чуждестранен агент в Русия, докато е събирал ценна военна информация за чуждите разузнавателни служби.

Москва удължи ареста на французина, разузнавал руската армия

Москва удължи ареста на французина, разузнавал руската армия

Лоран Винатие ще остане зад решетките поне до 21 февруари

Престъплението предвижда присъда до пет години затвор, но прокурорите поискаха три години и три месеца, тъй като Винатие се е признал за виновен.

Защитата възнамерява да обжалва присъдата.

Франция твърди, че Винатие е бил произволно задържан и призова за освобождаването му. Президентът Еманюел Макрон отрече Винатие да е работил за френската държава и описа ареста му като част от кампания на Москва за дезинформация.

Винатие е служител на Центъра за хуманитарен диалог - базирана в Швейцария организация за посредничество при конфликти. Колеги академици, които го познават, посочиха, че той е уважаван учен, занимаващ се със законни изследвания.

Москва задържа французин, разузнавал руската армия

Москва задържа французин, разузнавал руската армия

Грозят го до пет години затвор