Руски съд удължи до 21 февруари ареста на френския изследовател, обвинен в събиране на военна информация, без да се е регистрирал като чуждестранен агент, съобщава "Ройтерс".

Независимото издание "Медиазона" цитира адвоката на Лоран Винатие, който преди началото на изслушването заяви, че французинът е признал вината си и затова защитата моли съда да пристъпи бързо към произнасяне на присъдата.

Франция твърди, че Винатие е бил "произволно задържан" от Русия и призова за незабавното му освобождаване.

Винатие - експерт по въпросите на бившия Съветски съюз с дългогодишен опит в работа в Русия, беше арестуван в московски ресторант през юни от служители на службата за сигурност ФСБ - основният наследник на КГБ от съветско време.

През юли ФСБ съобщи, че той се е признал за виновен по обвинението срещу него, което предвижда присъда до пет години затвор.

Винатие не беше включен в голяма размяна на затворници между Изтока и Запада миналия месец, при която Москва си върна осем руснаци, държани в чужбина, в замяна на освобождаването на 16 души, държани в руски и беларуски затвори, сред които американци, германци и осем руски дисиденти.

Москва задържа французин, разузнавал руската армия

Москва задържа французин, разузнавал руската армия

Грозят го до пет години затвор

Русия твърди, че отношенията ѝ с Франция са достигнали ниска точка, откакто миналата седмица френските власти поставиха руския основател на приложението за съобщения Telegram Павел Дуров под официално разследване във връзка с използването на приложението за престъпления като измами, пране на пари и детска порнография . Адвокатът на Дуров нарече делото срещу него абсурдно.

Френският президент Еманюел Макрон отрече Винатие да е работил за френската държава. Той определи ареста си като част от дезинформационна кампания на Москва.

Винатие е служител на Центъра за хуманитарен диалог - базирана в Швейцария организация за посредничество при конфликти. В изявление след ареста му се посочва, че нейният персонал работи в световен мащаб и "рутинно се среща с широк кръг от длъжностни лица, експерти и други страни с цел напредък в усилията за предотвратяване, смекчаване и разрешаване на въоръжени конфликти".

През юли ФСБ съобщи, че Винатие се е опитал да използва многобройните си контакти с политолози, социолози, икономисти, военни експерти и правителствени служители, за да събере военни подробности, "които биха могли да бъдат използвани от чуждестранни разузнавателни служби в ущърб на сигурността на Руската федерация ".

Според руското законодателство хората са длъжни да се свържат с Министерството на правосъдието и да се регистрират като чуждестранни агенти, ако участват в политическа дейност или събират военна информация, докато получават финансова или друга помощ от чужбина.

Москва повдигна обвинение на французина, разузнавал руската армия
Обновена

Москва повдигна обвинение на французина, разузнавал руската армия

Той се призна за виновен, остава в ареста до 5 август