Русия повдигна обвинения на задържания французин, заподозрян в събиране на информация за военните дейности на страната, съобщава "Ройтерс".

Лоран Винатие е съветник на швейцарския Център за хуманитарен диалог - организация с нестопанска цел.

Следственият комитет на Русия, който се занимава с тежки престъпления, заяви, че възнамерява да се обърне към съда за задържане на Винатие.

Впоследствие стана ясно, че френският изследовател се е признал за виновен в московски съд по обвинението, че не се е регистрирал като чуждестранен агент, докато е събирал информация за руската армия. Той беше оставен в ареста до 5 август.

Кратко видео, публикувано от московската съдебна служба, показва как Винатие е въведен с белезници в съдебна зала и е вкаран в клетка с метални решетки в началото на изслушването.

47-годишният мъж е специалист по Русия и съветник на Центъра за хуманитарен диалог - базирана в Швейцария група за посредничество при конфликти. Грози го затвор до пет години.

Съгласно руското законодателство всяко лице е длъжно да се свърже с Министерството на правосъдието и да се регистрира като чужд агент, ако участва в политическа дейност и/или събира военна информация, като в същото време получава финансова или друга помощ от чужбина.

Адвокатът на Винатие Алексей Синицин заяви, че клиентът му е успял да се свърже с френското посолство в Москва.

Генералният консул на Франция в Москва Патрис Серванти е написал писмо до московския съд с молба Винатие да не бъде задържан - искане, което беше отхвърлено.

"Г-н Винатие е отговорен и спазващ закона гражданин, той ще спазва всички изисквания на закона на Руската федерация", се уверява в писмото.

През последното десетилетие Русия стриктно започна да прилага закона за "чуждестранните агенти", за да задуши опозицията и да дискредитира опозиционни фигури, журналисти и организации, критични към Кремъл.

Москва съобщи за ареста на чуждия гражданин вчера. Инцидентът беше определен от френския президент Еманюел Макрон като част от руска кампания за дезинформация.

Твърди се, че Винатие е нарушил раздел от устава, наказващ онези, които не се регистрират като "чужди агенти" и участват в "целенасочено събиране на информация в областта на военните (и) военно-техническите дейности на Руската федерация".

"Такава информация, ако бъде получена от чуждестранни източници, може да бъде използвана срещу сигурността на държавата", заявиха от Следствения комитет.

Добавя се, че мъжът многократно е посещавал Русия в продължение на няколко години и е имал срещи с руски граждани.

Москва задържа французин, разузнавал руската армия

Москва задържа французин, разузнавал руската армия

Грозят го до пет години затвор