Двама украинци, които са били в затвор в Русия, са били освободени и летят за вкъщи, обявиха украинските власти, което е най-новият жест на добра воля между двете съседни държави, чиито отношения се влошиха през последните години, отбелязва „Франс прес”.

Украинското прозападно правителство разглежда Юрий Солошенко и Генадий Афанасиев като политически затворници, осъдени по фалшиви обвинения като отмъщение за свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович през февруари 2014 г.

Тяхното освобождаване идва по-малко от месец, след като украинският военен пилот Надежда Савченко беше разменена за двама руснаци, осъдени в Киев за предполагаема подкрепа към проруските сепаратисти в Източна Украйна.  

Най-накрая!”, написа украинският президент Петро Порошенко в „Туитър”, добавяйки: „Юрий Солошенко и Генади Афанасиев вече са на борда украински самолет и пътуват от Москва за Украйна.”

Двамата мъже трябва да бъдат изпратени в болница при пристигането им, като също така ще се срещнат с Порошенко.

Непотвърдени информации в медиите в Киев твърдят, че Украйна в замяна възнамерява да освободи двама проруски сепаратисти, които са били осъдени за насърчаване на каузата на сепаратистите.

25-годишният Афанасиев е бил задържан от руската служба за сигурност в Симферопол, столицата на Крим, който Москва анексира от Украйна през март 2014 г. Той е бил арестуван през май 2014 г. заедно с филмовия режисьор Олег Сенцов и двама други и му бяха повдигнати обвинения в тероризъм.

Афанасиев беше вкаран в затвора за 7 години през декември 2014 г. Тази присъда беше намалена, след като той се съгласи да сътрудничи на разследващите и се призна за виновен по всички обвинения. Но по-късно той се отказа от признанията си и твърдеше, че те са били изтръгнати от него след изтезания.

Подробностите за 73-годишният Юрий Солошенко са по-малко ясни.

Информации в медиите в Москва и Киев намекват, че бившият директор на оръжеен завод беше арестуван през август 2014 г. заради това, че се опитвал да прехвърли руски оръжия в Украйна.

Солошенко е бил обвинен в шпионаж и е бил осъден на шест години затвор.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви миналия месец, че 174 души все още били незаконно държани в контролираните от сепаратистите територии в Донбас, както и в Крим и самата Русия.