Двама водещи активисти на кримските татари, вкарани в затвора от руските власти в анексирания Крим, са били освободени и са отишли в Турция. Това съобщи съпругата на един от активистите, цитирана от турски медии.

"Илми Умеров и Ахтем Чийгоз са освободени и най-вероятно вече са пристигнали в Анкара", посочи съпругата на Умеров.

Според дългогодишния лидер на кримските татари Мустафа Джемилев, Чийгоз и Умеров първо са били отведени в кримската столица Симферопол, а след това са пътували със самолет до руския град Анапа, а по-късно самолетът с представители на Меджлиса на кримските татари е пристигнал в турската столица Анкара.

Джемлиев добави, че тази екстрадиция е станала възможна благодарение на споразуменията, постигнати по време на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Украйна по-рано този месец.

Ахтем Чийгоз е бил осъден на 8 години затвор от руските власти в Крим заради участието му в протест на 26 февруари 2015 г. в подкрепа на териториалната цялост на Украйна. Чийгоз е бил съден и осъден за престъпления, които е извършил преди Кримския полуостров официално да стане част от Русия.

Улми Умеров е бил осъден на две години затвор за подбуждане към насилие и масови безредици.

Повечето европейски страни и САЩ многократно призоваха за тяхното освобождаване и заявиха, че техните присъди са политически мотивирани.

Русия окупира Крим през март 2014 г. след референдум, смятан за нелегитимен от украинското и международното право. В отговор на окупацията му от Русия, САЩ, ЕС и други страни наложиха тежки икономически и политически санкции срещу Москва.

Кримските татари, коренно население на полуострова, се очертаха като най-гласовитата проукраинска сила в Крим. В резултат на това около 400 хил. кримски татари бяха принудени да изтърпят репресии, включително произволни арести и задържания.