Подразделенията на руските въоръжени сили напредват, установявайки контрол над нови населени места, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков на редовния си сутрешен брифинг.

Конашенков даде информация и за операция в манастир. "Руските въоръжени сили са освободили около 300 граждани и монаси, които са били държани като заложници от милицията "Айдар" в православния Николо-Василски манастир "Свето Успение Богородично" в село Николское", каза говорителят на руското министерство на отбраната.

По време на освобождаването на селището от руските части някои от националистите са убити, а останалите са разпръснати. Заложниците и сградите на манастира не са пострадали, съобщават ТАСС и Новости.

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра

Освен монасите, там пребивават 520 бежанци

Руските въоръжени сили са напреднали с до 14 километра за 24 часа. На редовния си сутрешен брифинг говорителят на руското министерство на отбраната отчете установен контрол над селата Благодатное, Владимировка, Павловка и Николское в южните райони. Блокирано е и селището Боровское, както и северните квартали на град Попасна.

Конашенков по традиция докладва за обезвредените обекти от украинската военна инфраструктура - 3687 от началото на "специализираната военна операция", която започна по заповед на Владимир Путин на 24 февруари. Конашенков добави, че един самолет Су-24 на украинските ВВС и два дрона са били свалени от руските сили за въздушна и противовъздушна отбрана.

Информация за загиналите и ранените от руската страна не бе изнесена.