• Пентагонът вижда в Русия потенциален противник 

Русия търси „интелектуален отговор" на действията на САЩ в сферата на противоракетната отбрана и няма да харчи пари за безсмислено натрупване на оръжие, обяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю за германския „Шпигел".

Лавров отбелязал и че руският президент вече нееднократно е отбелязвал, че Русия няма да се хвърля в поредната надпревара във въоръжаването.

„Ние ще търсим и вече търсим и намираме това, което бих определил като „интелектуален отговор," добавил Лавров.

Външният министър на Русия отбелязал, цитиран от Новости, че американското военно присъствие в Европа за първи път в историята придобива стратегически характер.

„Имам предвид преговорите, а според мен - вече достигнатите договорености за разполагане на елементи на американската противоракетна отбрана на територията на Източна Европа - Чехия и Полша", уточнил Лавров. Той пояснил, че в Полша ще бъде разположен така нареченият трети позиционен район, където ще бъдат изградени съоръжения, които ще регистрират балистични ракети.

Така, по думите на Лавров, възникват немалко нови фактори в сферата на сигурността.

Министърът обяснил, че Москва води диалог по тези въпроси с американските партньори в рамките на Съвета Русия - НАТО.
„Бихме искали по тези въпроси да има пълна прозрачност, да няма недоизказани неща и да ни бъдат разяснени причините за всичките тези процеси," пояснил Лавров.

„Не виждаме обективни мотиви за разполагането на американски противоракетни съоръжения на територията на Европа и не смятаме, че „севернокорейските" и „иранските" заплахи са достатъчно сериозни причини за това", подчертал първият дипломат на Русия.

Припомняме, че първите изследвания в сферата на съоръженията за противоракетна отбрана започнаха в САЩ в края на 40-те години на миналия век.

През 1957 г. започна създаването на системата "Найк-Зевс" - която е първообраз на съвременната система за противоракетна отбрана. Изпитанията на "Найк-Икс" продължиха до 1971 г.

През 80-те години на миналия век Рейгън обяви началото на Стратегическа отбранителна инициатива, в която се предвиждаше изнасяне на системата за противоракетна отбрана в Космоса. След края на Студената война и след разпадането на СССР първоначалната идея на Рейгън бе променена и превърната в по-малка програма GPALS, имаща за цел да защитава САЩ от така наречения ограничен ракетен ядрен удар.

През 90-те години обаче финансирането на тази програма бе прекъсната и тя бе разделена на няколко проекти.

През 1999 г.  при управлението на Бил Клинтън бе взето решение да се разгърне ограничена система за отбрана на територията на САЩ, която да прихваща междуконтинентални ракети.

През 2001 г. администрацията на Буш изгради защитна система от балистични ракети, която доведе до рязко увеличаване на бюджета, предназначен за Противоракетна отбрана.

През 2006 г. в бюджета за отбрана САЩ отделиха 7.8 млрд. долара, предназначени само за системата за противоракетна отбрана.

Така с 220 млн. долара бе увеличено финансирането за изпитанията, свързани с прихващането на балистични ракети със средна траектория на полета, а с 55 млн. долара бе увеличено финансирането на програма за създаването на американско-израелска противоракетна система „Arrow".

Освен това по данни на американските медии, които се позовават на анонимни източници от Пентагона, от 2002 г. се водят секретни преговори с Полша за разполагането на нейна територия на съоръжения за противоракетна отбрана.

Към момента САЩ разполагат с две бази със съоръжения за противоракетна отбрана, намиращи се в подземни шахти, в Аляска и Калифорния. Според експерти от тези бази САЩ са защитени при евентуално изстрелване на ракети от територията на Северна Корея