Да оставим Турция "насаме" със сирийските власти е напълно неприемливо, тъй като турското ръководство няма правомощия да определя съдбата на Сирия. Това заяви пред РИА Новости Дмитрий Новиков, заместник-председател на Комисията по външни работи на Държавната дума.

Припомняме, по-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова руския си колега Владимир Путин да остави Турция да се разправи "лице в лице" със Сирия. Ердоган отбеляза, че въпросът за Сирия не е приключение или опит за разширяване на границите и Турция е влязла там не по покана на сирийския президент Башар Асад, а по покана на сирийския народ, така че докато народът не пожелае да напусне, тя няма да го стори.

Ердоган иска Путин да го остави да се разправи "насаме" със Сирия

Ердоган иска Путин да го остави да се разправи "насаме" със Сирия

Ние ще направим каквото е необходимо, уверява той

"Изявлението е абсолютно неприемливо от каквато и да е гледна точка. Възниква въпросът кой и на какво основание е в Сирия. Руските представители работят там в съответствие с искането, официално формулирано от легитимното правителство. Що се отнася до претенциите на Ердоган да определя съдбата на Сирия, турското ръководство няма никакви правомощия за това, тези правомощия не са предоставени от сирийските власти, тези правомощия не се подкрепят от никакви решения на ООН и това всъщност е заявление за самопроизволно диктуване на волята си над съседни държави", категоричен бе Новиков.

Депутатът подчерта, че опитът да се разделят интересите на Башар Асад и сирийския народ е "много особен", тъй като самият Асад е получил необходимите правомощия от сирийския народ чрез изборен процес, за да представлява неговите интереси.

Русия и Турция с обща цел - намаляване на напрежението в Сирия

Русия и Турция с обща цел - намаляване на напрежението в Сирия

Двете страни се разбраха

Това, че определени групи със сирийско гражданство не ги устройвало това, само по себе си не означавало нищо.

Според него докато Анкара участва в сирийските дела, за да ограничи по някакъв начин дейността на големи терористични групировки, може да се признае положителната й роля. Т обаче подчерта, че ако Турция възнамерява да преразгледа тези подходи и да придобие монопол в сирийските дела, това е неприемливо.

Смятам, че не може да се съгласим с тази позиция нито в рамките на двустранните руско-турски отношения, нито относно работата със сирийското правителство, заключи Новиков.