Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова своя руски колега Владимир Путин да го остави "насаме" с властите в Сирия, съобщава "Спутник".

Турският държавен глава заяви в своя реч в Истанбул, че "сирийският въпрос не е някакво приключение или опит за разширяване на границите" и предупреди, че турските военни са в Сирия "по покана на сирийския народ", все пак признавайки, че те не са били поканени от президента на страната Башар Асад.

"Докато народът (на Сирия - бел. ред.) не ни предложи да си отидем, няма да го направим. Казах на Путин: остави ме с режима лице в лице, ние ще направим каквото е необходимо", заяви Ердоган.

Русия и Турция с обща цел - намаляване на напрежението в Сирия

Русия и Турция с обща цел - намаляване на напрежението в Сирия

Двете страни се разбраха

Той посочи и че страната му е отворила границите с ЕС за сирийските бежанци.

Относно жертвите на сирийската въздушна атака в Идлиб президентът посочи, че броят на загиналите турски военни се е повишил на 36.

Ние елиминирахме над 2100 сирийски военни, 300 военни транспортни машини, 7 химически склада и ще продължим да ги елиминираме, категоричен бе той.

Ситуацията в Идлиб се влоши, след като на 27 февруари терористичната групировка Хаят Тахрир ал Шам (известна по-рано като Ал-Нустра, забранена в Русия) извърши нападения в Идлиб, на които сирийската армия отвърна с въздушна атака, при която загинаха 33 турски военни, а над 30 души бяха ранени.

Турция мъсти с авиация в Сирия

Турция мъсти с авиация в Сирия

Най-малко 29 турски войници са загинали край Идлиб

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Турция, че не изпълнява някои от поетите ключови ангажименти за разрешаване на ситуацията в Идлиб, в частност по отношение на разделянето на терористите от представителите на въоръжената опозиция, отворена за диалог със сирийското правителство.

От своя страна вицепрезидентът на Турция Фуат Октай отрече обвиненията и настоя, че Анкара спазва ангажиментите си, свързани с Идлиб.