В неделя Русия отрече съобщението, че атаката на Украйна срещу района на Курск е провалила непреките преговори с Киев за спиране на ударите по енергийни обекти, заявявайки, че не е имало разговори с Киев за съоръжения за гражданска инфраструктура, предава Ройтерс.

Washington Post съобщи в събота, че Украйна и Русия щели да изпратят делегации в Катар този месец, за да договорят споразумение за спиране на ударите по енергийната инфраструктура от двете воюващи страни.

Вестникът писа, че споразумението е щяло да се равнява на частично прекратяване на огъня, но преговорите са били провалени поради атаката на Украйна срещу суверенна руска територия.

"Никой не е провалил нищо, защото нямаше какво да се провали", каза Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, за статията.

"Не е имало преки или непреки преговори между Русия и режима в Киев относно безопасността на обекти от цивилна критична инфраструктура," категорична е Захарова.

Правителството на Украйна не отговори веднага на запитване на Ройтерс за коментар. The Washington Post съобщи, че президентската канцелария на Украйна е заявила, че срещата в Доха е била отложена поради ситуацията в Близкия изток и че ще се проведе във формат на видеоконференция на 22 август.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно, че нанасят удари по гражданска инфраструктура по време на войната. И двете страни отричат ​​да го правят.

След това Захарова цитира президента Владимир Путин, който на 12 август постави под съмнение какви преговори може да има с Украйна след наземната й атака срещу Русия и "атаки срещу руската гражданска инфраструктура."

"Няма какво да говорим с хора, които отприщват подобни неща", каза Захарова.

Ситуацията в Курска област не отказва Путин от пълзящ напредък в Донбас

Ситуацията в Курска област не отказва Путин от пълзящ напредък в Донбас

ISW: Рано е да се оценява нахлуването в Курска област