Очакваше се Украйна и Русия да изпратят делегации в Доха този месец за непреки преговори относно споразумение за прекратяване на атаките срещу енергийната инфраструктура от двете страни, което би означавало частично примирие и би дало на двете страни пространство за глътка въздух, съобщи Washington Post, цитирайки дипломати. и служители, запознати с тези дискусии.

Според изданието обаче, непреките преговори, в които Катар действаше като посредник и се срещна отделно с украинската и руската делегация, са били прекъснати от неочакваното нахлуване на Украйна в Курска област. За такива преговори не е било съобщавано по-рано.

Москва нарече настъплението на украинските въоръжени сили в района на Курск "ескалация", каза дипломат, запознат с преговорите, добавяйки, че Киев не е предупредил Доха за офанзивата. Според събеседник на вестника, въпреки че Украйна все още е искала да изпрати своя делегация в Доха, Катар е отказал това, тъй като не е сметнал за полезна едностранна среща.

Подоляк: Украйна нахлу в Курска област, за да убеди Москва да започне честни преговори

Подоляк: Украйна нахлу в Курска област, за да убеди Москва да започне честни преговори

Той заяви, че Украйна не планира окупацията на руска територия

От канцеларията на президента на Украйна са заявили на WP, че срещата на върха в Доха е отложена "поради ситуацията в Близкия изток", но ще се проведе чрез видеоконференция на 22 август, след което Киев ще проведе консултации с партньорите си относно изпълнението. Кремъл не е отговорил на искания за коментар. Белият дом също е отказал да коментира.

Някои участници са се надявали, че подобни непреки разговори могат да доведат до по-всеобхватно споразумение за прекратяване на войната по-късно, според служители, които са говорили с WP при условие за анонимност.

Руски депутат заплашва, че украинското нахлуване може да доведе до световна война
Обновена

Руски депутат заплашва, че украинското нахлуване може да доведе до световна война

Помощникът на Путин Николай Патрушев в петък също обвини Запада, че стои зад атаката