Депутат от руския парламент каза в петък, че подкрепяното от Запада украинско нахлуване е довело света близо до тотална глобална война, съобщи руската агенция РИА, цитирана от "Ройтерс".

Украинските войски пресякоха границата с руския регион Курск на 6 август и оттогава напреднаха значително, принуждавайки Москва да евакуира над 200 000 души от домовете им, предава "Ройтерс".

"Като се има предвид наличието на западна военна техника, използването на западни боеприпаси и ракети при атаки срещу гражданска инфраструктура и неопровержимо доказателство за участието на чужденци в атаката на руска територия, може да се стигне до извода, че светът е на ръба на трета световна война", каза депутатът Михаил Шеремет, цитиран от РИА.

Шеремет, който е член на комисията по отбрана на руския парламент, повтори думите на Путин, като каза, че страните от НАТО са дали зелена светлина на плановете за нахлуване, обвинение, което Вашингтон отрече.

Помощникът на Путин Николай Патрушев в петък също обвини Запада, че стои зад атаката, в интервю за вестник Известия.

Пентагонът благослови използването на американски оръжия в Курска област

Пентагонът благослови използването на американски оръжия в Курска област

Украйна имало право да се защитава

Патрушев каза, че НАТО и западните разузнавателни служби са участвали в планирането на операцията Курск, въпреки че не предостави доказателства.

"Без тяхното участие и пряка подкрепа Киев нямаше да навлезе на руска територия.

"Усилията на Вашингтон създадоха всички предпоставки Украйна да загуби своя суверенитет и да загуби част от териториите си", каза Патрушев.

Украйна и нейните съюзници казват, че Русия получава помощ във военните си усилия от Китай, Иран и Северна Корея.

По-рано в петък севернокорейският лидер Ким Чен Ун потвърди обещанието си за задълбочаване на сътрудничеството с Русия и изрази увереност, че Москва ще победи в своята "свещена война за мир и справедливост".

Ким и Путин обещават по-дълбоки връзки в деня на освобождението на Корея

Ким и Путин обещават по-дълбоки връзки в деня на освобождението на Корея

Севернокорейският лидер посети мемориал в чест на корейските революционни войници