Севернокорейският лидер Ким Чен Ун потвърди обещанието си за задълбочаване на сътрудничеството с Русия в послание до президента Владимир Путин, докато Пхенян отбелязва годишнина от независимостта си от колониалното управление на Япония, предава "Ройтерс".

Това беше в отговор на поздравително съобщение от Путин за годишнината от Деня на освобождението на 15 август, където руският лидер каза, че връзката, изкована, докато съветските войници се бият срещу Япония, продължава да служи като основа на техните отношения, каза KCNA.

"Приятелските чувства на армиите и народите на двете страни, изковани и задълбочени в кървавата борба срещу общия враг, служат като силна движеща сила за развиване на... отношения на приятелство и сътрудничество във всеобхватно стратегическо партньорство и непобедимо другарство", Ким каза.

Ким и Путин проведоха втора среща на върха за по-малко от година през юни в Пхенян, като подписаха пакт за "всеобхватно стратегическо партньорство", който включва споразумение за взаимна отбрана.

Ким посети мемориал в чест на корейските революционни войници, които се бориха в съпротивата срещу Япония, за да сложат край на колониалното управление от 1910-1945 г., и Освободителната кула, където се почитат войниците от Съветската червена армия, каза KCNA.

Държавният основател на Северна Корея Ким Ир Сен, който е дядо на настоящия лидер, беше подкрепен от генералния секретар на Съветския съюз Йосиф Сталин, който обяви война на Япония в края на Втората световна война.

Съветският съюз подкрепи комунистическите сили на Ким, които в крайна сметка създадоха Северна Корея след освобождението на Корея през 1945 г.

Южна Корея готова на диалог със Севера, ако се откаже от ядрената си програма

Южна Корея готова на диалог със Севера, ако се откаже от ядрената си програма

Отношенията между съседите са в най-ниското си ниво от десетилетия

Севернокорейските държавни медии не споменаха план за обединение, обявен от южнокорейския президент Юн Сук Йол в четвъртък, призовавайки за диалог с Пхенян и предлагайки международна конференция за човешките права в Северна Корея.

Достигайки до една от най-ниските точки в отношенията между двете Кореи, планът на Юн беше приет със скептицизъм сред някои експерти, които се съмняват дали е реалистично да се очаква Пхенян да го види като нещо различно от екзистенциална заплаха за своя режим.

В петък министърът на обединението на Южна Корея Ким Юнг-хо, който отговаря за междукорейските отношения, каза, че не е съгласен с тези, които казват, че Северна Корея ще отхвърли плана, ако изобщо отговори.

"Вярвам, че Северна Корея ще прегледа внимателно предложението на нашето правителство", каза той на брифинг.

САЩ и Южна Корея готвят военни учения срещу заплахите от КНДР

САЩ и Южна Корея готвят военни учения срещу заплахите от КНДР

Ученията ще се проведат от 19 до 29 август