Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол предложи в четвъртък да създаде консултативен орган на работно ниво със Северна Корея, за да обсъди начини за облекчаване на напрежението и възобновяване на икономическото сътрудничество, предава "Ройтерс".

В реч в Деня на националното освобождение, отбелязваща 79-ата годишнина от независимостта от колониалното управление на Япония през 1910-1945 г. след Втората световна война, Юн каза, че е готов да започне политическо и икономическо сътрудничество, ако Северна Корея "направи само една стъпка" и се откаже от ядрената си програма.

Юн използва речта като шанс да разкрие план за обединение и да направи нов контакт с Пхенян, след неотдавнашното предложение на правителството му да предостави хуманитарни доставки за щетите от наводненията в изолирания Север, което според него е било отхвърлено.

Но обединена Корея изглежда далечна перспектива за повечето хора от двете страни на границата. Отношенията между съседите са в най-ниското си ниво от десетилетия, докато Северът надпреварва и усъвършенства своя ядрен и ракетен капацитет и предприема стъпки за прекъсване на връзките с Юга, предефинирайки го като отделна, враждебна вражеска държава.

В началото на годината севернокорейският лидер Ким Чен Ун нарече Южна Корея " основен враг" и каза, че обединението вече не е възможно.

Юн каза, че стартирането на "междукорейската работна група" може да помогне за облекчаване на напрежението и да се справи с всякакви въпроси, вариращи от икономическо сътрудничество до обмен между хора и събиране на семейства, разделени от Корейската война от 1950-53 г.

Южна Корея: Разработването на собствен ядрен арсенал би застрашило връзките със САЩ

Южна Корея: Разработването на собствен ядрен арсенал би застрашило връзките със САЩ

Министърът на отбраната Шин Уон-сик отхвърли вътрешни призиви за изграждане на собствен ядрен арсенал

"Диалогът и сътрудничеството могат да доведат до съществен напредък в междукорейските отношения."

Речта дойде на фона на спор между Юн и опозиционните законодатели относно назначаването на професор, който те определят като про-японски ревизионист - още един знак за политическа поляризация и разделени мнения относно усилията на Юн да засили връзките за сигурност с Токио .

Основните групи на движението за независимост, които от десетилетия бяха домакини заедно с правителството на годишните събития за Деня на националното освобождение, проведоха отделна церемония за първи път в знак на протест срещу професора, към която се присъединиха опозиционни депутати.

Офисът на Юн каза, че има "недоразумения" относно назначаването и търси начини за разрешаването им.

Юн в речта също така повдигна идеята за план за стартиране на международна конференция за човешките права в Северна Корея и фонд за насърчаване на глобалната осведоменост по въпроса, подкрепа на активистки групи и разширяване на достъпа на жителите на Северна Корея до външна информация.

"Важно е да помогнем за пробуждането на хората в Северна Корея за ценността на свободата", каза той, призовавайки свободите на Юга да бъдат разширени до "замръзналото кралство на Севера".

"Ако повече севернокорейци осъзнаят, че обединението е единственият начин да подобрят живота си и са убедени, че обединена Република Корея ще ги прегърне, те ще станат силни, приятелски сили за обединение, основано на свобода."

САЩ и Южна Корея готвят военни учения срещу заплахите от КНДР

САЩ и Южна Корея готвят военни учения срещу заплахите от КНДР

Ученията ще се проведат от 19 до 29 август