Южна Корея и Съединените щати започват годишни летни военни учения следващата седмица, съобщава "Ройтерс".

Целта е да увеличат способността си да се противопоставят на оръжията и киберзаплахите на Северна Корея.

Ученията ще се проведат от 19 до 29 август. Те се случват в момент, когато Северна Корея продължава да развива своите ядрени и ракетни програми и се опитва да изстреля разузнавателни сателити.

Ученията ще отразяват "реалистични заплахи" във всички области, включително ракетните заплахи на Севера, както и GPS заглушаване, кибератаки и други поуки, извлечени от скорошни инциденти, посочват армиите на двете страни.

САЩ и Южна Корея подписаха ядрена стратегия за възпиране на Северна Корея

САЩ и Южна Корея подписаха ядрена стратегия за възпиране на Северна Корея

Насоките формализира разполагането на американски ядрени активи на и около Корейския полуостров

Алиансът "ще засили още повече способността и позицията си за възпиране и защита срещу оръжия за масово унищожение", заяви на брифинг полковник Лий Сунг-джун, говорител на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

По негови думи южнокорейската армия ще участва и в ръководените от правителството учения за гражданска отбрана, едно от които е на базата на сценарий за ядрена атака от Севера.

Подобно на миналата година, около 19 000 южнокорейски войници ще участват в 48 кръга от комбинирани полеви обучения, включително полеви маневри, бойна стрелба и амфибийни учения.

Полковник Райън Доналд, говорител на американските сили в Корея, заяви, че годишните учения са сред най-големите учения в Индо-тихоокеанския регион и към тях ще се присъединят държави членки на командването на ООН.

Пхенян отдавна критикува съюзниците за подклаждане на напрежение с военни учения, които нарича репетиции за ядрена война.

На свой ред Сеул и Вашингтон твърдят, че ученията са отбранителни и са в отговор на заплахите на Севера.

Северна Корея отново заплаши Юга и САЩ с военни действия

Северна Корея отново заплаши Юга и САЩ с военни действия

След новогодишното обръщение на южнокорейкия президент