Ангажиментът на САЩ за възпиране срещу Северна Корея е подкрепен от пълния набор от способности на САЩ, включително ядрени, каза президентът на САЩ Джо Байдън на южнокорейския президент Юн Сук Йол на кулоарите на среща на върха на НАТО в четвъртък, предава "Ройтерс".

Двамата лидери също разрешиха насоки за създаване на интегрирана система за разширено възпиране за Корейския полуостров за противодействие на ядрени и военни заплахи от Северна Корея, съобщиха от офиса на Юн.

Насоките формализира разполагането на американски ядрени активи на и около Корейския полуостров за възпиране и реагиране на потенциални ядрени атаки от Севера, каза заместник-съветникът по националната сигурност на Юн Ким Тае-хьо на брифинг във Вашингтон.

"Това означава, че американските ядрени оръжия са специално назначени за мисии на Корейския полуостров", каза Ким.

По-рано Байдън и Юн излязоха със съвместно изявление, в което обявиха подписването на Насоките за ядрено възпиране и ядрени операции на Корейския полуостров.

"Президентите потвърдиха ангажиментите си във Вашингтонската декларация между САЩ и Корея и подчертаха, че всяка ядрена атака от страна на КНДР срещу Корея ще бъде посрещната с бърз, смазващ и решителен отговор", се казва в съобщението.

Чонг Сонг-чан, експерт по стратегията за сигурност в института Sejong и силен защитник на собственото ядрено въоръжение на Южна Корея, каза, че новата ядрена насока е значителен напредък, който коренно променя начина, по който съюзниците ще отговорят на ядрена заплаха от Северна Корея.

"Проблемът е, че единственото нещо, което ще даде пълна увереност на Южна Корея, е обещанието на САЩ за незабавен ядрен отговор в случай на ядрена употреба от Севера, но това е просто невъзможно", каза Чонг.

"Това е присъщото ограничение на ядреното възпиране", каза той, добавяйки, че дали ядрената насока ще оцелее след промяна в администрацията на САЩ също е под въпрос.

Офисът на Юн каза, че самото ръководство е класифицирано.

Северна Корея открито напредна в политиката си за ядрени оръжия, като кодифицира използването им в случай на предполагаема заплаха срещу нейната територия и закрепи напредъка на капацитета за ядрени оръжия в конституцията миналата година.

По-рано тази година той определи Южна Корея като свой "основен враг" и се зарече да унищожи съседа си заради заговор със Съединените щати за водене на война срещу него, в драматичен обрат на мирните предложения, които направиха през 2018 г.

Южна Корея разполага лазерни оръжия против севернокорейските дронове

Южна Корея разполага лазерни оръжия против севернокорейските дронове

Тя става първата страна в света, която разполага и използва такива оръжия в армията