Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун Ким йо-Чен във вторник коментира остро новогодишното обръщение на южнокорейския президент Юн Сук Йол, което разкри плана със Съединените щати срещу севернокорейските заплахи, съобщава "Йонхап".

По думите ѝ, така отново са дали оправдание на Севера за засилване ба ядрените сили.

По време на речта Юн настоя за истински и траен мир чрез сила и изложи план за разработване на подобрена система за възпиране през първата половина на годината.

"Приветствам факта, че президентът Юн планира да продължи да дава уникален принос за бързото издигане на военната сила на нашата страна", каза Ким в изявлението си.

Ким саркастично обвини Юн, че е превърнал безпокойството за сигурността в част от ежедневието в Юга.

Засягайки трансграничната политика на предшественика на Юн, бившия президент Мун Дже-ин, тя твърди, че Пхенян, възпрепятстван от мирния стремеж на Мун, не можа да направи това, което трябваше да направи за военна сила и "загуби" време.

Припомняме, че по време на президентството си от 2017-2022 г. Мун се  стремеше към междукорейско помирение и сътрудничество, но усилията му замряха след срещата на върха без сделка в Ханой между тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер през 2019 г.

Напоследък Северът нагнетява напрежението с изпитания на балистични ракети и провокативни изявления срещу Юга и САЩ.

Провокациите на Северна Корея - прелюдия към самоунищожението ѝ според Юга

Провокациите на Северна Корея - прелюдия към самоунищожението ѝ според Юга

Сеул е в готовност да накаже безразсъдните действия на КНДР

Лидерът на Северна Корея постави за цел страната да изстреля още три военни шпионски спътника тази година.

В края на декември, лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун подчерта важността на "ускоряването" на подготовката за война, за да се предпази страната от неотдавнашните "конфронтационни ходове", предприети от САЩ и техните "васални" сили.