Лидерите на Русия и Северна Корея подписаха договор за стратегическо партньорство, който включва клаузи за взаимна отбрана. Руският президент Владимир Путин обяви, че в случай на външна агресия срещу една от страните, другата ще предостави помощ за отблъскване на нападението, предава Ройтерс.

"Подписаният днес всеобхватен договор за партньорство предвижда, наред с други неща, взаимна помощ в случай на агресия срещу една от страните по този договор," заяви Путин.

Путин също така обърна внимание на изявленията на Съединените щати и други страни от НАТО, които са се съгласили да позволят на Украйна да нанася удари по цели в Русия с оръжия, предоставени от Запада.

"Това не са само изявления; това вече се случва, и всичко това е грубо нарушение на ограниченията, които западните страни са поели в рамките на различни международни задължения," добави Путин.

Луксозна руска лимузина и сервиз за чай - какво си подариха този път Путин и Ким?
Обновена

Луксозна руска лимузина и сервиз за чай - какво си подариха този път Путин и Ким?

Руският лидер бе посрещнат от ликуващи тълпи и с пищни церемонии в Пхенян

Владимир Путин, след срещата с Ким Чен Ун, заяви, че позицията на КНДР за Украйна е още едно ясно потвърждение за "наистина независим, суверенен курс".

Пхенян напълно подкрепи руската агресия в Украйна, за което руският лидер преди това му благодари.

"Корейските приятели заемат обективна и балансирана позиция по темата за урегулирането в Украйна, те разбират истинските първоначални причини за кризата", цитира Интерфакс Путин.

"Тази линия на корейското ръководство е още едно ясно потвърждение за един наистина независим, суверенен курс", каза руският лидер след преговорите с Ким Чен Ун.

В хода на визитата бе подготвен нов фундаментален документ, който ще стане основа за взаимоотношенията между Русия и КНДР за дълъг период. Путин отбеляза, че взаимоотношенията между двете страни се основават на принципите на равноправие и взаимно уважение, и подчерта историческите връзки, като спомена подвизите на съветските войници и корейските патриоти през 1945 г. при освобождаването на Корея от японските завоеватели. Той спомена и десетките хиляди бойни полети, извършени от съветските летци по време на корейската война от 1950-1953 г.

В знак на подкрепа, че Русия преоценява подхода си към Северна Корея, Путин похвали Пхенян преди пристигането си за това, че се съпротивлява на т.нар. "икономически натиск, изнудване и заплахи на САЩ".

В статия на първа страница на главния вестник на управляващата партия на Северна Корея той обеща да "разработи алтернативна търговия и механизми за взаимно уреждане, които не се контролират от Запада" и "да изгради еднаква и неделима архитектура за сигурност в Евразия".

Китай внимателно претегля плюсовете и минусите от сближаването на Русия с КНДР

Китай внимателно претегля плюсовете и минусите от сближаването на Русия с КНДР

Пекин има определени резерви по отношение на задълбочаващото се сътрудничество между двете страни

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че споразумението за партньорство, подписано от Владимир Путин и Ким Чен-ун, отменя всички ограничения, наложени на Пхенян от международната общност.

"Подписването на "стратегическо военно партньорство"... е едностранна и най-арогантна отмяна на целия пакет от международни решения, резолюции и ограничения, наложени на КНДР", написа Михаил Подоляк в социалната мрежа X.

В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

Ако Северна Корея има две бутала - Поднебесната империя обикновено натиска спирачката, докато Русия сега форсира газта на севернокорейския диктатор