Руският президент Владимир Путин обеща да задълбочи търговските връзки и тези в областта на сигурността със Северна Корея и да я подкрепи срещу Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

Той направи изявлението си напът за изолираната страна с ядрено оръжие, която ще посети за първи път от 24 години.

САЩ и техните азиатски съюзници се опитват да разберат колко далеч ще стигне Русия в подкрепа за лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, чиято страна е единствената, която е извършила тестове на ядрено оръжие през XXI век.

В сигнал, че Русия - член с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, преоценява цялостния си подход към Северна Корея, Путин похвали Пхенян за съпротивата на икономическия натиск, изнудването и заплахите на САЩ.

В статия, публикувана от държавните медии на Северна Корея, Путин похвали "другаря" Ким и обеща съвместно да се противопоставят "на нелегитимните едностранни ограничения", да развиват търговията и да укрепват сигурността в Евразия.

Северна Корея се обяви за "непобедим другар по оръжие" на Русия

Северна Корея се обяви за "непобедим другар по оръжие" на Русия

На фона на предстоящото посещение на руския лидер в КНДР

"Вашингтон, отказвайки да изпълни постигнатите по-рано споразумения, непрекъснато поставя нови, все по-строги и очевидно неприемливи изисквания", посочва Путин в статията, отпечатана на първа страница на севернокорейския "Родонг Синмун" - главен медиен орган на управляващата Работническа партия в КНДР.

"Русия винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя КНДР и героичния корейски народ в противопоставянето им на коварния, опасен и агресивен враг", уверява руският лидер.

Путин напомня, че Съветският съюз е първият, който е признал Корейската народнодемократична република (КНДР), основана от дядото на Ким - Ким Ир-сен, по-малко от две години преди Корейската война през 1950 г.

Севернокорейските държавни медии публикуваха и статии, възхваляващи Русия и подкрепящи нейната военна операция в Украйна, която наричат "свещена война на всички руски граждани".

Държавното посещение на Путин идва на фона на обвиненията на САЩ, че Северна Корея е доставила "десетки балистични ракети и над 11 000 контейнера с боеприпаси на Русия" за фронта в Украйна. Южна Корея - верен съюзник на САЩ, също изрази подобни опасения.

Русия иска великите сили да спрат да "задушават" Северна Корея

Русия иска великите сили да спрат да "задушават" Северна Корея

Захарова каза, че САЩ подклаждат военно напрежение, като международните ограничения не са подобрили ситуацията

Вчера Белият дом изрази безпокойство от задълбочаването на отношенията между Русия и Северна Корея. Държавният департамент на САЩ заяви, че "със сигурност" Путин ще търси оръжие, за да подкрепи войната си в Украйна.

Москва и Пхенян отрекоха да са извършвали оръжеен трансфер, но обещаха да засилят военните връзки, вероятно и чрез съвместни учения.

Очаква се Русия да изпревари целия НАТО по производство на боеприпаси тази година, така че визитата на Путин вероятно има за цел да подчертае на Вашингтон колко разрушителна може да бъде Москва по отношение на множество глобални кризи.

През март Русия наложи вето върху ежегодното подновяване на групата от експерти, които съблюдават прилагането на дългогодишните санкции на ООН срещу Северна Корея, наложени ѝ заради нейните ядрени оръжия и програми за балистични ракети.

Русия се хвали с безпрецедентно ниво на разбирателство с КНДР

Русия се хвали с безпрецедентно ниво на разбирателство с КНДР

Двете страни установили много тясно взаимноизгодно сътрудничество