Москва и Пхенян достигнаха безпрецедентно ниво на взаимно разбирателство. Това заяви руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора в интервю за ТАСС.

"Може да се каже, че настоящото ниво на взаимно разбирателство между Русия и Северна Корея е безпрецедентно", подчерта той.

"Въз основа на общи подходи по всички основни международни въпроси през последните няколко години се установи много тясно взаимноизгодно сътрудничество. То продължава да се укрепва поради големия личен фокус на лидерите на двете страни", добави дипломатът.

По-рано беше съобщено, че страните работят върху "много добър пакет" от съвместни документи, които се планира да бъдат подписани по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Северна Корея.

Путин нетърпелив да посети Северна Корея

Путин нетърпелив да посети Северна Корея

Руският президент е изразил желание да посети Пхенян скоро

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече уточни, че Путин не планира да пътува до страната преди президентските избори в Русия.

Путин задълбочи връзките със Северна Корея след нахлуването в Украйна през 2022 г., а Съединените щати и техните съюзници осъдиха това, което според тях са значителни севернокорейски доставки на ракети за Русия, които целят да помогнат на нейните военни усилия.

И Русия, и Северна Корея многократно отхвърлиха критиките. Москва подчертава, че ще развива връзки с които държави пожелае и че сътрудничеството ѝ с Пхенян не противоречи на международните споразумения.

За Путин, който твърди, че Русия е въвлечена в екзистенциална битка със Запада за Украйна, подкрепата на Ким му позволява да заобикаля санкциите, наложени от Вашингтон и неговите азиатски съюзници, като същевременно си осигурява големи доставки на артилерия за войната в Украйна.

За Ким, който обеща да ускори производството на ядрени оръжия, за да възпира "американските провокации", Русия е силен съюзник с големи запаси от модерни ракетни, военни, космически и ядрени технологии.

Северна Корея се хвали с приятелските си отношения с Русия

Северна Корея се хвали с приятелските си отношения с Русия

Путин ще се срещне с външния министър на Пхенян