Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в четвъртък, че споделя опасенията на Южна Корея относно нарастващото военно сътрудничество между Северна Корея и Русия, което той нарече "двупосочна улица", включваща потоци от оръжия и техническа подкрепа, предава "Ройтерс".

Блинкън и южнокорейският външен министър Пак Джин също казаха, че са обсъдили така наречената разширена стратегия за възпиране в противодействието на заплахите от Северна Корея, което означава използването на американски военни активи, включително нейните ядрени сили за защита от атаки, и подобряване на сътрудничеството с Япония.

"По отношение на подкрепата, която Русия може да предоставя на КНДР, това е нещо, което наблюдаваме много, много внимателно", каза Блинкън на пресконференция в южнокорейската столица, като спомена Северна Корея с инициалите на нейния служител име Корейска народнодемократична република.

"Имаме истински опасения относно всяка подкрепа за програмите на Северна Корея за балистични ракети, за нейните ядрени технологии, за нейния капацитет за изстрелване в космоса", каза той. "Ние работим, за да... идентифицираме, да разобличим и, ако е необходимо, да противодействаме на тези усилия."

Съединените щати и съюзниците им Южна Корея и Япония осъдиха това, което според тях е потокът от оръжия и военно оборудване от Северна Корея към Русия, заявявайки, че движението на товари от затворената държава към Русия е доказателство.

САЩ: Северна Корея достави на Русия над 1000 контейнера боеприпаси

САЩ: Северна Корея достави на Русия над 1000 контейнера боеприпаси

Белият дом дори пусна визуални материали

Северна Корея и Русия отрекоха да имат сделки с оръжия, въпреки че лидерите им обещаха по-тясно военно сътрудничество, когато се срещнаха през септември в Далечния изток на Русия.

Блинкън нарече връзката "двупосочна улица". Северна Корея доставя военно оборудване на Русия за използване във войната с Украйна, докато Русия от своя страна предоставя техническа подкрепа, за да помогне на Севера да постигне военен напредък, каза той.

"Това е истинска загриженост за сигурността на Корейския полуостров, истинска загриженост за глобалните режими за неразпространение, това е истинска загриженост за руската агресия срещу Украйна и истинска загриженост за нарушаването на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН", каза той .

Блинкън пристигна в Южна Корея в сряда от Япония.

Той каза, че Съединените щати и двамата им източноазиатски съюзници засилват сътрудничеството си срещу Северна Корея, която разработва своите ядрени оръжия и ракети в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

"Нашите три страни вече предприемат стъпки за подобряване на съвместния ни отговор чрез споделяне на данн в реално време и за предупреждение за ракети от КНДР, тристранни отбранителни учения и усилия за противодействие на злонамерените кибер дейности на КНДР", каза Блинкън.

Парк каза, че Китай трябва да играе конструктивна роля по отношение на напрежението, което създават връзките между Северна Корея и Русия, описвайки ги като не в интерес на Пекин.

Страните от Г-7 застанаха зад Израел, предупредиха Иран да не подкрепя "Хамас"
Обновена

Страните от Г-7 застанаха зад Израел, предупредиха Иран да не подкрепя "Хамас"

Те също осъдиха насилието на израелски заселници, извършено срещу палестинци