Северна Корея пусна първата си оперативна "подводница за тактическа ядрена атака" и я причисли към флота, който патрулира във водите между Корейския полуостров и Япония, съобщиха държавните медии в петък, цитирани от "Ройтерс".

Подводница № 841 - наречена Героят Ким Кун Ок на севернокорейска историческа личност - ще бъде едно от основните "подводни офанзивни средства на военноморските сили" на Северна Корея, каза лидерът Ким Чен Ун на церемонията по пускането на вода в сряда.

Анализатори казаха, че плавателният съд изглежда е модифицирана подводница от съветската епоха от клас Romeo, която Северна Корея е придобила от Китай през 70-те години на миналия век и е започнала да произвежда в страната. Неговият дизайн, с 10 люка на изстрелващите тръби, показва, че най-вероятно е въоръжен с балистични ракети и крилати ракети, казаха анализатори.

На церемонията Ким каза, че въоръжаването на флота с ядрени оръжия е спешна задача и обеща повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактически ядрени оръжия за военноморските сили, съобщи информационната агенция KCNA.

"Церемонията по пускането на вода на подводницата възвести началото на нова глава за укрепване на военноморските сили на КНДР", каза KCNA, използвайки инициалите на официалното име на Севера, Корейската народнодемократична република.

Северна Корея планира да модифицира други съществуващи подводници с ядрено въоръжение и да ускори усилията си за евентуално изграждане на подводници с ядрена енергия, каза Ким.

"Постигането на бързо развитие на нашите военноморски сили... е приоритет, който не търпи отлагане предвид... последните агресивни ходове и военни действия на враговете", каза севернокорейският лидер в реч, очевидно имайки предвид Съединените щати и Южна Кореа.

Ядрените оръжия и програмите на Северна Корея за балистични ракети са забранени от резолюции на Съвета за сигурност на ООН, а изстрелването на подводницата предизвика осъждане от Южна Корея и Япония.

"Военната дейност на Северна Корея представлява по-сериозна и по-непосредствена заплаха за сигурността на нашата страна от преди", каза главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно на брифинг.

Русия предлага тристранно военноморско учение със Северна Корея и Китай

Русия предлага тристранно военноморско учение със Северна Корея и Китай

Сергей Шойгу посети Северна Корея за 70-ата годишнина от края на Корейската война

Обозначението като "тактическа" подводница предполага, че тя не носи балистични ракети с подводно изстрелване (SLBM), които могат да достигнат континенталната част на САЩ, а по-скоро по-малки SLBM с малък обсег или крилати ракети с подводно изстрелване (SLCM), способни да поразят Южна Корея, Япония или други регионални цели, каза Чой Ил, пенсиониран капитан на южнокорейска подводница.

Задната част на платното на подводницата - кулата, която излиза от горната част на корпуса - е била разширена и са монтирани 10 вертикални изстрелващи тръби, 4 големи и 6 малки, вероятно за SLBM и SLCM, каза той.

Не е ясно дали Северна Корея е разработила напълно миниатюрните ядрени бойни глави, необходими за такива ракети. Анализаторите казват, че усъвършенстването на по-малки бойни глави най-вероятно ще бъде ключова цел, ако Северът поднови ядрените опити.

Северна Корея разполага с около 20 подводници от клас Romeo, които се задвижват от дизелово-електрически двигатели и са остарели според съвременните стандарти, като повечето други държави ги експлоатират само като учебни кораби.

Анализаторите за първи път забелязаха признаци, че се строи поне една нова подводница през 2016 г., а през 2019 г. държавните медии показаха Ким да инспектира необявена досега подводница, построена под "неговото специално внимание", която ще оперира край източното крайбрежие.

Държавните медии по това време не описаха оръжейните системи на подводницата или казаха къде и кога е извършена проверката, но анализатори казаха, че очевидният размер на новия кораб показва, че е проектиран да носи ракети.

Церемонията по откриването идва, когато Северна Корея ще отбележи 75-ата годишнина от основаването си в събота и следва съобщенията, че Ким планира да пътува до Русия този месец, за да се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят доставките на оръжия за Москва.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол се срещна в четвъртък с китайския премиер Ли Цян в Джакарта и поиска от Пекин да направи повече като член на Съвета за сигурност на ООН за справяне с ядрената заплаха на Северна Корея.

Звезден миг за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до руски военни технологии

Звезден миг за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до руски военни технологии

Колко тревожен е съюзът между Русия и Ким Чен Ун?