Северна Корея е изпратила около 7000 контейнера, пълни с боеприпаси и друго военно оборудване, на Русия от миналата година, за да подпомогне войната й в Украйна. Това заяви министърът на отбраната на Южна Корея, цитиран от Асошиейтед прес.

Шин Уон-сик посочва, че КНДР използва инвазията на Русия в Украйна като отвличане на вниманието, за да увеличи своите оръжейни тестове. В същото време севернокорейският лидер Ким Чен Ун се опитва да излезе от дипломатическата изолация и да се присъедини към единен фронт срещу САЩ.

Официални представители на САЩ и Южна Корея твърдят, че Северна Корея е снабдила Русия с артилерийски снаряди, ракети и друго оборудване през последните месеци. Трансферите на оръжия са се ускорили след срещата между Ким и Владимир Путин през септември. Северна Корея в замяна вероятно е получила силно необходимата храна и икономическа помощ.

Шин Уон-сик отбеляза, че най-вероятно КНДР осъществява доставките чрез своята жп мрежа. Южнокорейският министър на отбраната не изключи възможността в знак на благодарност Русия да предоставя гориво на Северна Корея, вероятно в нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН.

Оръжейните заводи в Северна Корея работят "на пълни обороти" за Русия

Оръжейните заводи в Северна Корея работят "на пълни обороти" за Русия

Москва е получила 6700 контейнера с милиони боеприпаси от Пхенян