Северна Корея е изпратила на Русия около 6700 контейнера с милиони боеприпаси от юли насам в подкрепа на войната ѝ срещу Украйна. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на южнокорейските медии.

По данни на Сеул контейнерите може да са съдържали над 3 милиона 152-милиметрови артилерийски снаряда или 500 000 броя 122-милиметрови снаряди.

"Възможно е пратката да е комбинация от двата вида и може да се каже, че са изпратени най-малко няколко милиона снаряда", заяви министър Шин Уон-сик.

Стотици севернокорейски заводи за боеприпаси работят с около 30% от капацитета си поради липса на суровини и електричество, но тези, които произвеждат артилерийски снаряди за Русия, работят "на пълни обороти", добави той, без да уточнява източника на информация.

АП: Северна Корея е доставила няколко типа ракети на Русия

АП: Северна Корея е доставила няколко типа ракети на Русия

Доставките ще стигнат за два месеца на Кремъл

Сеул и Вашингтон обвиниха Пхенян и Москва в търговия с оръжие и осъдиха Севера за доставката на въоръжение на Русия за войната ѝ срещу Украйна. И двете страни отрекоха тези твърдения, но дадоха заявка за укрепване на военното си сътрудничество.

В петък Държавният департамент на САЩ посочи, че Северна Корея е доставила над 10 000 контейнера с боеприпаси или свързани материали на Русия от септември насам.

В замяна Пхенян е получил около 9000 контейнера с хранителни доставки, което според Шин е помогнало за стабилизиране на цените в страната.

Според Шин Северна Корея може да изстреля друг сателит още следващия месец, тъй като Москва продължава да предоставя техническа помощ. Пхенян е поискал помощ и със самолети и технология за наземно оборудване за мобилност.

"Не е ясно колко ще даде Русия, но колкото по-зависима е Русия от севернокорейските артилерийски снаряди, толкова по-голям ще бъде трансферът на руски технологии", отбеляза миинстърът.

Южна Корея: КНДР е доставила на Русия повече от милион снаряда

Южна Корея: КНДР е доставила на Русия повече от милион снаряда

Според анализ това ще бъде достатъчно за около два месеца война