Северна Корея е предоставила на Русия повече от един милион артилерийски снаряда за използване в Украйна, пише руската служба на "Би Би Си".

На закрито заседание на южнокорейския парламент в сряда служители от Националната разузнавателна агенция на Южна Корея (NIS) заявиха, че Пхенян е направил най-малко 10 доставки на оръжия за Русия от август.

"NIS установи, че са прехвърлени повече от милион артилерийски снаряда", каза членът на Корейското национално събрание Ю Санг-бум пред репортери след срещата. "Според анализа това ще бъде достатъчно за около два месеца война."

Според него Северна Корея очевидно е получила технически съвет от Москва относно изстрелването на военен разузнавателен спътник. След втория неуспешен опит през август, Пхенян каза, че третото изстрелване ще се състои през октомври, но то така и не се състоя.

Южна Корея: КНДР готви изстрелване на шпионски сателит с помощ от Русия

Южна Корея: КНДР готви изстрелване на шпионски сателит с помощ от Русия

Това обяви южнокорейската Националната разузнавателна служба в доклад

"Въпреки че стартирането през октомври беше отложено, последните приготовления като проверка на двигателя и стартовото устройство са в разгара си. Изглежда, че Северна Корея е получила технически съвети от Русия, така че очакваме още успешни тестове", добави депутатът.

През октомври Съединените щати обявиха, че доставките на оръжия от КНДР за Русия са в разгара си: според Вашингтон през последните седмици са доставени над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси. Миналата седмица Сеул, Токио и Вашингтон излязоха със съвместно изявление, в което "категорично осъдиха" доставките.

По време на посещението си в Русия и разговорите с руския президент Владимир Путин през септември севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че двустранните връзки с Москва са "приоритет номер едно" за Пхенян.

Кремъл не коментира съобщенията за оръжейни доставки от КНДР за Русия.

"Има много такива доклади, всичките от които по правило са безпочвени. Северна Корея е наш съсед. Ние развиваме и ще продължим да развиваме нашите отношения във всички сектори", каза миналата седмица прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Украйна: Русия пуска експлозиви по морския коридор в Черно море

Украйна: Русия пуска експлозиви по морския коридор в Черно море

Руски военни самолети са хвърлили "експлозивни предмети" поне три пъти през последните 24 часа