Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи, че от края на миналата година руските военни са изстреляли повече от 20 севернокорейски ракети в Украйна. Става дума за балистични ракети от типа "Хвасон-11" (KN-23/24), произведени в КНДР, информира Руската служба на Би Би Си.

В резултат на атаки с използване на севернокорейски ракети най-малко 24 цивилни бяха убити и повече от сто цивилни бяха тежко ранени, съобщиха от ведомството.

Според СБУ един от първите случаи на използване на ракети от КНДР от Русия е регистриран на 30 декември 2023 г. по време на обстрела на Запорожие.

Следващата атака със севернокорейски ракети беше извършена от руски войски в началото на януари тази година срещу жилищна сграда в Киев.

Русия и Северна Корея отричат ​​Пхенян да доставя боеприпаси на Москва. Твърденията за това първоначално идват от западни страни, но украинските власти по-късно потвърдиха, че са открили фрагменти от боеприпаси от севернокорейски произход - първо от артилерийски снаряди, а наскоро и от балистични ракети.

24 севернокорейски ракети е използвала Русия срещу Украйна

24 севернокорейски ракети е използвала Русия срещу Украйна

Москва се оплаква от качеството на снарядите от Пхенян