Руският президент Владимир Путин подари на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун произведена в Русия лимузина "Аурус", сервиз за чай и адмиралски кортик, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Путин, който е на посещение в Пхенян, на свой ред получи различни произведения на изкуството със своя образ, включително бюстове, посочи съветникът на президента Юрий Ушаков.

Руският лидер бе посрещнат от ликуващи тълпи и с пищни церемонии в севернокорейската столица, а Ким Чен-ун изрази "пълна подкрепа" за войната на Русия в Украйна и обеща по-силни стратегически връзки с Москва.

След лимузината ЗИЛ от съветско време, "Аурус Сенат" в ретро стил е официалният автомобил на руския държавен глава. Путин се вози именно в такъв на последната церемония по встъпването си в длъжност в Кремъл през май.

Снимка 670290

Източник: EPA/БГНЕС

Натоварен с подаръци, Ким Чен-ун отпътува с влак от Русия

Натоварен с подаръци, Ким Чен-ун отпътува с влак от Русия

Едноседмичната визита на севернокорейския лидер в страната приключи

По време на посещението на Ким в Източна Русия през септември миналата година Путин му показа една от черните бронирани машини. Ким седеше до Путин в колата и изглеждаше радостен.

Путин подари на Ким първата лимузина "Аурус" през февруари тази година, което означава, че сега той има поне два такива автомобила.

Впоследствие Путин лично закара Ким на разходка с луксозното возило по време на изпълнено с помпозност посещение в Пхенян.

Разходката се състоя, след като двамата лидери подписаха споразумение за задълбочаване на военното сътрудничество, включващо обещание за взаимна отбрана в случай на нападение, като Ким нарече новите връзки "съюз".

Видео, разпространено от руската държавна телевизия, показва как Путин сяда зад волана на черната бронирана лимузина, а Ким се качва на пътническото място.

След това колата поема по път през парк. Кореец в костюм и с бели ръкавици отваря вратата на Ким, след което се втурва да отвори вратата и на Путин.

След това двамата лидери са показани да вървят един до друг и да разговарят по пътека в гориста местност с бодигард, вървящ зад тях.

Смята се, че Ким е запален автомобилен ентусиаст. Той има голяма колекция от луксозни чуждестранни возила, които вероятно са били внесени контрабандно, тъй като резолюциите на Съвета за сигурност на ООН забраняват износа на луксозни стоки за Северна Корея.

Снимка 670289

Източник: EPA/БГНЕС

Бил е забелязван в лимузина "Майбах", няколко автомобила "Мерцедес", "Ролс-Ройс Фантом" и спортен автомобил "Лексус".

Миналия месец високопоставен руски служител съобщи, че страната му ще започне да произвежда луксозни автомобили "Аурус" в бившия завод на "Тойота" в Санкт Петербург тази година.

Според руската аналитична агенция "Автостат" от началото на годината в Русия са продадени 40 автомобила с марка "Аурус".

Ушанка, дронове, бронежилетка - какви подаръци получи Ким Чен-ун в Русия

Ушанка, дронове, бронежилетка - какви подаръци получи Ким Чен-ун в Русия

Даровете ще бъдат изложени в Музея на приятелството в КНДР