Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отпътува с влак от гарата в град Артьом в Далечния изток на Русия и се отправи към дома си, съобщава "Ройтерс".

С това се постави край на едноседмичната му визита в страната.

Разстоянието от Артьом до гарата в Хасан на границата на Русия със Северна Корея е над 200 км.

На видео се вижда как Ким, който рядко напуска КНДР, върви по червения килим към вагона на влака под музикален съпровод на военен оркестър и маха за сбогом.

Руският министър на природните ресурси Александър Козлов, посланикът на Москва в Северна Корея Александър Мацегора и губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко изпратиха севернокорейския лидер.

Ким приветства Тихоокеанския флот на Русия

Ким приветства Тихоокеанския флот на Русия

По време на посещението си в Русия

ТАСС съобщи, че Ким е получил от губернатора на Приморския край бронежилетка, както и пет безпилотни самолета камикадзе и разузнавателен дрон "Геран-25" с функция за вертикално излитане, произведени в региона.

Освен това севернокорейският гост е получил като подарък и комплект специални дрехи с ниска видимост за термовизионни камери.

По-рано Ким и руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъдиха практически въпроси за засилване на военното сътрудничество, което Пхенян определи като "нов разцвет" на двустранните отношения.

Вчера Ким Чен-ун инспектира руски стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, както и хиперзвуковите ракети "Кинжал".

Шойгу показа на Ким ракети "Кинжал" и стратегически бомбардировачи

Шойгу показа на Ким ракети "Кинжал" и стратегически бомбардировачи

Усмихнатият Ким беше посрещнат с почетен караул на летище "Кневичи"

В петък той посети и авиационен завод, който е под западни санкции.

По време на едноседмичното си посещение в Русия Ким се срещна и с руския президент Владимир Путин. Двамата лидери обсъдиха военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаването на сътрудничеството.

Вашингтон и съюзниците му се опасяват, че посещението на севернокорейския лидер може да укрепи руската армия в Украйна и да даде тласък на ракетната програма на Пхенян.

Русия отрича за военни или други споразумения със Северна Корея

Русия отрича за военни или други споразумения със Северна Корея

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери