Севернокорейският лидер Ким Чен-ун инспектира руски стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, както и хиперзвуковите ракети "Кинжал", съобщава "Ройтерс".

Усмихнатият Ким беше посрещнат с почетен караул на летище "Кневичи", на около 50 км от град Владивосток, от министъра на отбраната Сергей Шойгу, който го поздрави.

След това Шойгу представи на севернокорейския лидер стратегическите бомбардировачи на Русия - Ту-160, Ту-95 и Ту-22М3 - които са способни да носят ядрени оръжия и са в основата на руската ядрена атака по въздух.

"Способен е да лети от Москва до Япония и обратно", обясни Шойгу на Ким за един от самолетите.

САЩ отговарят подходящо на всяка оръжейна сделка Путин-Ким

САЩ отговарят подходящо на всяка оръжейна сделка Путин-Ким

А Пхенян ще се изправи пред последици

От своя страна, Ким се поинтересува как се изстрелват ракетите от самолета. Руски служител му посочи, че стратегическите бомбардировачи са от ключово значение за руските ядрени сили.

Вчера Ким инспектира и авиационен завод, който е под западни санкции. Вашингтон и съюзниците му се опасяват, че посещението на севернокорейския лидер може да укрепи руската армия в Украйна и да даде тласък на ракетната програма на Пхенян.

На срещата си в сряда руският президент Владимир Путин и Ким обсъдиха военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаването на сътрудничеството.

Путин увери, че Русия "няма да наруши нищо", но ще продължи да развива отношенията си със Северна Корея.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък поясни, че при посещението на Ким не са подписани споразумения по военни въпроси или по други въпроси.

Русия отрича за военни или други споразумения със Северна Корея

Русия отрича за военни или други споразумения със Северна Корея

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери

Държавната агенция ТАСС посвещава специален репортаж за визитата в Приморието в стила на социалистическия реализъм, както е било организирано явно и самото посещение, проследявайки всяка стъпка на председателя на КНДР и генерален-секретар на Корейската работническа партия Ким Чен-ун.

Влакът на севернокорейския лидер пристигна на жп гара "Артьом", на 45 км от Владивосток. На перона той е бил посрещнат от министъра на природните ресурси и околната среда на Руската федерация Александър Козлов и губернатора на Приморския край Олег Кожемяко.

На перона Ким Чен-ун е бил посрещнат с цветя и и поздравен от ученици - отличници от училище № 7 в село Артемовски. Учителят по математика Евгения Шелупайко каза пред репортери, че всички на гарата са деца и внуци на енергетици и служители на Артемовската топлоелектрическа централа. Не за първи път тези деца и ученици посрещат държавни ръководители на чужди държави. ТАСС продължава с репортажа, припомняйки, че миналата година е имало и посещение на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Агенцията продължава да публикува и материали, които следват реалната визита на Ким. Например губернаторът на Хабаровския регион Михаил Дегтярев разказва, че е показал на настоящия лидер на КНДР Ким Чен-ун специалното издание на списанието "Корея" от 1984 г., което е посветено на визитата на севернокорейския вожд Ким Ир-сен, дядото на настоящия вожд.